Topul marilor atracţii din parcurile naţionale. Locuri de poveste din România care au ajuns faimoase în întreaga lume
0Românii se pot mândri cu 14 parcuri naţionale, cele mai multe aflate în Munţii Carpaţi, iar două dintre ele (Munţii Măcinului şi Delta Dunării), în Dobrogea. Nenumărate atracţii turistice le sunt oferite celor care le explorează, unele cu totul neobişnuite.
Retezatul, primul parc naţional al României, a fost înfiinţat în anul 1935 de profesorul Alexandru Borza. Până în prezent, numărul rezervaţiilor naturale care au primit statutul de parcuri naţionale a ajuns la 14. Iată care sunt marile atracţii ale acestora.
Mănăstirile din Buila-Vânturariţa
Parcul Naţional Buila-Vânturariţa se află în judeţul Vâlcea şi cuprinde creasta Masivului Buila-Vânturariţa, cu o lungime de 14 kilometri. Zona sa cuprinde numeroase atracţii naturale dar şi mănăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu, Frăsinei, schiturile Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, bisericile fostelor schituri 44 Izvoare, Păpuşa, Peri, bisericile rupestre din Peştera Liliecilor.
Cei 12 apostoli din Călimani
Parcul Naţional Călimani se întinde pe raza judeţelor Bistriţa, Harghita, Mureş şi Suceava. Una dintre marile sale atracţii este Rezervaţia Naturală 12 apostoli, un complex de roci eruptive, cu forme ciudate, de figuri zoomorfe si antropomorfe, cărora localnicii le-au dat nume precum Moşul, Mareşalul, Dragonii, Godzila, Ramses.
Masivul Ceahlău
Parcul Naţional Ceahlău se află în judeţul Neamţ. Atracţia sa principală este muntele Ceahlău, unul dintre puţinele complexe carpatine care mai pastrează încă eşantioane nealterate ale naturii. „Ceahlăul este unul din cei mai bogaţi munţi în legendă şi mitologie. Aici o poţi întâlni pe Baba Dochia, pe Vulturul lui Traian, pe Panaghia, Toaca şi mulţi alţii”, susţin reprezentanţii Parcului Naţional Ceahlău.
Lacul Roşu – Cheile Bicazului
Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş se află în judeţele Harghita şi Neamţ. Cheile Bicazului şi Lacul Roşu sunt marile atracţii ale sale. Lacul Roşu s-a format în urma prăbuşirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, la poalele muntelui Hăşmaşul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului. Are o suprafaţă de peste 110.000 de metri pătraţi.
Cascada Bigăr – Cheile Nerei
Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa se află în judeţul Caraş – Severin. Marile sale atracţii sunt cheile săpate de râul Nera şi afluenţi săi, lacurile carstice Ochiul Bei şi Lacul Dracului şi cascadele Beuşniţa, Bigăr şi Şuşara. Cascada Bigăr a ajuns cunoscută întreaga lume ca una dintre cele mai frumoase din România.
Mănăstirea Cozia
Parcul Naţional Cozia se află în judeţul Vâlcea. Cea mai cunoscută atracţie turistică a sa este Mănăstirea Cozia, din Călimăneşti, pe malul drept al Oltului. Mănăstirea este atestată din secolul al XIV-lea (20 mai 1388), fiind ctitorie a lui Mircea cel Mare.
Defileul Jiului
Parcul Naţional Defileul Jiului se află în judeţele Gorj şi Hunedoara, iar cea mai spectaculoasă atracţie turistică îi este Defileul Jiului cu o lungime de aproape 30 de kilometri. „Canionul” este străbătut de Jiu şi de o şosea, iar la jumătatea sa se află Mănăstirea Lainici.
Băile Herculane – Valea Cernei
Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei se află pe teritoriul judeţelor Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi. Cele mai frumoase dinter locurile sale sunt în Rezervaţia Doimogled, învecinată staţiunii Băile Herculane. Staţiunea balneoclimaterică îşi are originea în Antichitate, din vremea împăratului Traian, cînd romanii au dezvoltat cultul balnear.
Fosilele din Munţii Măcinului
Parcul Naţional Munţii Măcinului se află în judeţul Tulcea. Una dintre marile atracţii ale parcului naţional din Dobrogea este Locul fosilifer Dealul Bujoarele.
Izvorul albastru
Parcul Naţional Munţii Rodnei se află în Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Suceava. Peştera şi izbucul Izvorul Albastru al Izei se numără printrecele mai spectaculoase obiective turistice. Denumirea ariei protejate din Munţii Rodnei provine de la nuanţa verzui-albăstruie a izvorului carstic, unul din afluenţii de obârşie ai râului Iza.
Peştera Liliecilor din Piatra Craiului
Parcul Naţional Piatra Craiului se află în judeţele Argeş şi Braşov. Una dintre marile sale atracţii este Peştera Liliecilor, cu o suprafaţă de aproape cinci hectare, cu galerii în care existîă specii rare de lilieci. Incinta peşterii are o lungime de 162 de metri.
Lacurile glaciare din Retezat
Parcul Naţional Retezat se află în judeţul Hunedoara. Cele mai impresionante locuri ale sale sunt cele aproape 50 de lacuri glaciare formate în căldările şi la poalele celor mai înalte vârfuri ale sale.
Pădurea Izvoarele Nerei din Semenic
Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului se află în judeţul Caraş- Severin. Pădurea Izvoarele Nerei din parcul naţional reprezintă pădurea virgină cu cea mai întinsă suprafaţă din ţară, având peste 5.000 de hectare.
Delta Dunării
Delta Dunării se află în mare parte în Dobrogea, România şi parţial în Ucraina şi este a doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene. Impresionează prin bogăţia faunei sale, având peste 360 de specii de păsări şi 45 de specii de peşte de apă dulce şi prin peisajele sale.
Vă recomandăm să citiţi şi:
FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina
Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.
Sezonul expediţiilor în Retezat s-a deschis, iar muntele îi întâmpină pe călători într-o atmosferă de vis, cu privelişti animate de flori de cele mai frumoase culori. Fotografiile realizate de turişti arată cât de atractive sunt traseele lacurilor glaciare şi ale celor mai spectaculoase vârfuri ale Retezatului.
Cascada Lolaia se dezvăluie turiştilor la câţiva paşi de locul de unde cei mai mulţi dintre ei pornesc pe jos spre marile vârfuri şi lacuri glaciare ale Retezatului şi este una dintre marile atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat.