Straja devine loc de pelerinaj religios: mii de oameni vor urca pe „Drumul Crucii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de oameni sunt aşteptaţi, în dimineaţa din Vinerea Mare, să participe la procesiunea „Drumul Crucii”, din Straja, un eveniment prin care sunt rememorate patimile lui Iisus Hristos, înainte de răstignirea pe Dealul Golgota.

Procesiunea are loc pe drumul care porneşte de la poalele Munţilor Vâlcan şi se opreşte în staţiunea Straja, unde se află un schit înfiinţat în urmă cu 15 ani.

Din aceeaşi perioadă datează şi tradiţia procesiunii din Vinerea Mare. Pe „Drumul Crucii”, credincioşii poartă o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea adusă la schitul din Straja este încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus.

Pe parcursul procesiunii, alaiul se opreşte în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi. Drumul Crucii în Straja a fost iniţiat de Emil Părău, cel care a finanţat construirea schitului şi a monumentelor religioase din staţiune. „Pe Drumul Crucii învăţăm să preţuim mai mult credinţa, să fim mai buni cu noi şi cu semenii noştri şi să nu uităm să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem”, spunea Emil Părău.  


Vă recomandăm şi:

Ce tradiţii de Paşte sunt păstrate în satele din Hunedoara: „împuşcatul cocoşilor“ şi alungarea diavolilor în Noaptea de Înviere         Tradiţiile de Paşti s-au păstrat de secole la sat, departe de civilizaţie urbană, în zone ca Ţinutul Pădurenilor, Ţara Moţilor, Ţara Haţegului, Ţinutul Momârlanilor, pe Valea Mureşului sau pe cea a Geoagiului.

FOTO Mănăstirea „Sfântului Ardealului“: cum a ajuns Prislopul unul dintre cele mai iubite locuri din Transilvania         În fiecare zi, în apropierea Sărbătorilor de Paşte, mii de oameni trec pragul mănăstirii Prislop. Pelerinii din întreaga ţară încep să ajungă o dată cu răsăritul soarelui. Vin pentru a se lăsa cuprinşi de atmosfera de sărbătoare şi linişte, pentru a depune flori şi a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, cel supranumit "Sfântul Ardealului".

FOTO Poveste tristă de Paşte: ultimii cinci creştini din Gialacuta şi satul rămas fără biserica veche de trei secole         Într-un cătun de munte, cinci bătrâni, ultimele suflete din Gialacuta, aşteaptă cu tristeţe venirea Paştelui. Izolarea de lume îi copleşeşte acum, mai mult ca oricând, fiind primul an în care nu vor putea merge la slujba de Înviere la biserica din sat, arsă complet anul trecut. recomandăm şi:

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite