Splendoarea unui loc tainic din Ţinutul momârlanilor, unde oamenii trăiesc ca în vremea strămoşilor VIDEO
0Vasile Sorin, un localnic din Petrila pasionat de fotografie şi drumeţii, a făcut cunoscut unul dintre frumoase locuri din Valea Jiului – un colţ de Rai ascuns în ţinutul momârlanilor.
GALERIE FOTO DIN CURMĂTURILE JIEŢULUI
De la marginea oraşelor învecinate Petrila şi Petroşani, o şosea de munte (DN 7A) se afundă în sălbăticie, traversând Cheile Jieţului de la poalele Masivului Parâng şi urcând apoi spre faimoasa Transalpina.
După ce lasă în urmă aşezările din Valea Jiului, drumul, care însoţeşte pârâul Jieţ spre izvorul său, se strecoară printre versanţii abrupţi şi stâncoşi, împodobiţi cu păduri dese, care strălucesc acoperite cu zăpada grea. Din loc în loc, mici cascade tulbură liniştea ţinutului ascuns al pădurii şi îşi impresionează oaspeţii prin figurile de gheaţă create de natură în vreme de iarnă.
Spre Cheile Jieţului. Foto: Vasile Laurenţiu Sorin.
Poteci spre sălbăticie
Câteva poteci desprinse din şosea duc spre locuri şi mai sălbatice. Unele urcă spre Curmăturile Jieţului şi Muncelul Jieţului, unde momârlanii, vechii locuitori ai Văii Jiului, îşi păstoresc de secole turmele de oi şi celelalte animale.
La fân. Foto: Vasile Laurenţiu Sorin.
Iarna a transformat aceste locuri tainice din ţinutul momârlanilor într-un Colţ de Rai, iar unul dintre oamenii care în ultimii ani le-a făcut cunoscute românilor, în toată splendoarea lor este Vasile Laurenţiu Sorin, un localnic din Petrila pasionat de fotografie şi drumeţii.
Îndrăgostit de locurile de la poalele munţilor Parâng, „fotograful de serviciu” al zonei parcurge adesea, cu bicicleta, drumul spre Cheile Jieţului şi se întoarce acasă cu o mulţime de fotografii şi filmuleţe, pe care le publică pe paginile de socializare. Imaginile realizate de Vasile Sorin dezvăluie lumea arhaică a oamenilor muntelui, care trăiesc în mijlocul unor locuri impresionante. La Curmăturile Jieţului, hunedoreanul şi-a însoţit prietenii la strânsul fânului, pe care oamenii l-au încărcat în căruţe trase de cai puternici, prin zăpada de jumătate de metru.
„Ţinutul momârlanilor, în Curmăturile Jieţului, este unul dintre cele mai spectaculoase şi deosebite locuri de pe meleagurile româneşti, un loc uitat de lume în care l-am găsit pe nea Ion Dobre cu oiţele şi câinii dânsului! Am urcat după fân împreună cu fiul şi ginerele dumnealui şi am descoperit acest loc unic”, povesteşte Vasile Laurenţiu Sorin.
Din peisajele din zona Jieţului, sunt aproape nelipsite turmele de oi, pădurea şi animalele sălbatice, un mic univers nealterat încă de lumea modernă.
Curmătura Jieţului. Foto: Vasiel Laurenţiu Sorin.
Cine sunt momârlanii – stăpânii ţinuturilor din munţi
Momârlanii sunt o comunitate aparte din România, ce reprezintă băştinaşii din vechile sate ale Văii Jiului. Ei au fost primii locuitori ai aşezărilor de munte, cu mult timp înainte ca ţinutul cărbunelui să atragă oameni din celelalte zone ale ţării şi din întreg Imperiul Austro-Ungar, cu secole înainte ca Valea Jiului să devină cea mai urbanizată zonă a Hunedoarei. Urmaşii dacilor, aşa cum sunt numiţi momârlanii, au păstrat tradiţii vechi, fascinante pentru cei care le vizitează locurile. Momârlanii şi-au ridicat casele la fel cum o făceau strămoşii daci, portul tradiţional le era asemănător cu cel al dacilor înfăţişaţi în scenele Columnei lui Traian, iar morţii şi-i îngropau în grădinile caselor, pentru ca sufletele lor să aibă parte de linişte. Comunitatea momârlanilor este însă din ce în ce mai restrânsă, însă unii dintre ei au ţinut la obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti.
Vasile Laurenţiu Sorin.
Vă recomandăm să citiţi şi: