Situaţie ciudată în Sarmizegetusa Regia: doi copaci prăbuşiţi au distrus zidul sitului UNESCO, iar angajaţii care i-au îndepărtat sunt anchetaţi penal
0
O plângere penală a fost depusă pe numele angajaţilor administraţiei sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia, pentru că au îndepărtat două trunchiuri de copaci prăbuşite , în urma unei furtuni, peste zidurile monumentului istoric. Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că trunchiurile de fag au afectat iremediabil zidurile şi se impunea îndepărtarea lor.
O plângere penală a fost depusă împotriva angajaţilor Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice, din cadrul Consiliul Judeţean Hunedoara, după ce aceştia din urmă au îndepărtat doi copaci bătrâni care, în urma unei furtuni, s-au prăbuşit şi au distrus o parte a zidurilor Sarmizegetusei Regia, susţine Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
„La Sarmizegetusa Regia avem o problemă. Doi copaci au căzut în urma unei furtuni, şi au afectat iremediabil o porţiune din zidul cetăţii. Colegii noştri au procedat la înlăturarea trunchiurilor de copaci căzute peste monument, însă ulterior s-a luat măsura începerii urmăririi penale împotriva lor pe motiv că au încălcat Codul Silvic. Din punctul meu de vedere este o anomalie în lege, care va fi tratată, sunt convins, ca atare, de către toţi cei implicaţi. Nu s-a pus problema ca vreun angajat al Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice să defrişeze zona fără documente justificative. Nu este nici prima, nici ultima dată, când se întâmplă astfel de situaţii. În urmă cu două milenii zona nu era împădurită, acum este şi trebuie să ne purtăm „cu mănuşi” cu mediul înconjurător, dar cu la fel de mare grijă cu monumentele istorice”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
În 2013, o furtună a rupt mai mulţi fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcinile unuia dintre ei a fost descoperită o matriţă antică de bijuterii, unică în lume.
Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina cuprinde în întinderea sa de aproape 38.000 de hectare unele dintre cele mai importante aşezări antice de pe teritoriul României: cinci cetăţi dacice aflate în Patrimoniul UNESCO. „Perla“ ariei protejate din judeţul Hunedoara este Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei pre-romane. Anual, cu acceptul administraţiei Parcului, hectare întregi de pădure sunt defrişate, iar turiştii care se îndreaptă spre Sarmizegetusa Regia pot vedea numeroase dealuri unde pădurea a fost tăiată „la ras”, în ultimii ani.
Vă recomandăm şi:
Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina cuprinde în întinderea sa de aproape 38.000 de hectare unele dintre cele mai importante aşezări antice de pe teritoriul României: cinci cetăţi dacice aflate în Patrimoniul UNESCO. „Perla“ ariei protejate din judeţul Hunedoara este Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei pre-romane.
Iulian Ceia, omul care a coordonat grupările traficanţilor de comori dacice, este de doi ani pe lista urmăriţilor internaţional, după ce Înalta Curte l-a condamnat la închisoare în dosarul tezaurelor din aur furate din Munţii Orăştiei. „Pionul“ a reuşit să se sustragă legii încă din 2014, iar odată cu dispariţia lui au rămas nedezlegate şi multe dintre misterele comorilor rămase nerecuperate de autorităţi.
Comorile ascunse de regele Decebal, înainte ca romanii să fi pus stăpânire peste cetăţile sale, au stârnit fascinaţia istoricilor. Cele mai importante relatări despre desoperirile întâmplătoare ale aurului dacilor provin din urmă cu aproape cinci secole. Se spune că atunci un tezaur impresionant de monede şi piese antice din aur a fost găsit de câţiva pescari, în albia râului Strei.
Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.
Matriţa dacică scoasă la iveală de furtuna din noaptea de Sânziene, în urmă cu doi ani, în Sarmizegetusa Regia, va fi expusă marţi la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesa este considerată un obiect unic şi foarte valoros, care poate oferi amănunte importante despre viaţa strămoşilor noştri, care au locuit în cetăţile dacice.