Sentinţă în dosarul facturilor nelegale de cinci milioane de lei, plătite de primărie pentru dezvoltarea staţiunii Straja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Straja.
Straja.

Magistraţii au pronunţat sentinţa în procesul dintre Primăria Lupeni, acuzată de plăţi şi penalităţi achitate nelegal, în valoare de peste cinci milioane de lei, în cadrul proiectului de dezvoltare a Staţiunii Straja, şi Curtea de Conturi a României.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis rejudecarea dosarului în care Primăria Lupeni a contestat raportul Curţii de Conturi a României, care a acuzat administraţia locală de plăţi nelegale de aproape două milioane de lei şi de penalităţi plătite incorect de circa 3,5 milioane de lei.

Conform raportului de audit al performanţei fondurilor alocate prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Turism pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a României pentru perioada 2013 - 2015, au fost depistate nereguli în contractele pentru dezvoltarea domeniului schiabil Straja. „S-au acceptat şi plătit situaţii de lucrări ajustate cu inflaţia, fără ca această operaţiune să fie prevăzută în documentaţia de atribuire, fapt ce a generat efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 1.756.312 lei. Au fost efectuate plăţi în sumă de 3.483.594 lei reprezentând penalităţi de întârziere, determinate prin aplicarea unui procent de 0,1% pe zi de întârziere la valoarea facturilor neachitate la termen, în condiţiile în care, prin contractul cadru anexat la documentaţia de ofertă se prevedeau penalităţi de 0,01% pe zi”, informau auditorii de la Curtea de Conturi. O altă abatere se referă la plata legală a unor diferenţe de preţ pentru consumuri nenominalizate în situaţiile de lucrări, în cuantum de 337.938 lei.

Dosarul se întoarce la tribunal

Primăria a contestat raportul Curţii de Conturi a României, iar în august 2017, Tribunalul Hunedoara a respins pretenţiile administraţiei locale. Sentinţa nu a fost definitivă. Recursul declarat de primărie a fost soluţionat zilele trecute de Curtea de Apel Alba Iulia. „Instanţa admite recursul declarat de pârâţii recurenţi Municipiul Lupeni etc. împotriva sentinţei nr. 1037/CA/2017 pronunţată de Tribunalul Hunedoara – Secţia a II-a Civilă, de Contecncios Administrativ şi Fiscal şi, în consecinţă: Casează sentinţa atacată şi rejudecând cauza, respinge excepţia inadmisibilităţii cererii. Trimite spre rejudecare aceleiaşi instanţe acţiunea formulată de reclamanţii municipiul Lupeni etc. în contradictoriu cu Curtea de Conturi a României”, informează Curtea de Apel Alba Iulia.

Neregulile stabilite de Curtea de Conturi a României datează din anul 2011, iar controlul a avut loc în 2015. „În cuprinsul raportului de control sunt cuprinse constatări ale echipei de control, nefiind dispusă nicio măsură în sarcina entităţii controlate. Constatările cuprinse în raportul încheiat de auditori nu sunt de natură a produce efecte juridice în sensul definiţiei actului administrativ prevăzută de art. 2 alin. (1) lit.c) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ. Prin urmare, dat fiind faptul că acest raport de control nu produce efecte directe în sarcina celui controlat rezultă că nu este un act administrativ admisibil a fi contestat conform art.1 din Legea nr.554/2004”, a stabilit Curtea de Apel Alba Iulia, în motivarea deziziei de rejudecare a cauzei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cele mai frumoase staţiuni montane din România. Oferta bogată a Munţilor Carpaţi pentru iubitorii vacanţelor de iarnă

Povestea emoţionantă a ursului Baloo. Salvat în „copilărie“ de oameni, cadorisit cu un tort uriaş la Straja după 18 ani

Staţiunea care se transformă într-un loc de pelerinaj. Povestea tunelului celor 365 de sfinţi şi a „minunilor” din Straja

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite