Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă turiştilor, după o lună în care accesul în situl UNESCO a fost interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele sanctuar din Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Marele sanctuar din Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sarmizegetusa Regia se va redeschide pentru public de luni, 19 februarie. În ultimele săptămâni, accesul turiştilor a fost interzis în incinta cetăţii dacice din Munţii Orăştiei.

Sarmizegetusa Regia a fost închisă publicului, din 22 ianuarie, pentru a fi efectuate lucrările de extragere a arborilor care puneau în pericol integritatea vestigiilor şi siguranţa vizitatorilor.

Situl UNESCO din Munţii Orăştiei va fi redeschis publicului de luni, 19 februarie. În săptămânile în care Sarmizegetusa Regia a fost scoasă din circuitul turistic, din incinta aşezării dacice au fost tăiaţi 80 de fagi, unii seculari.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare.

Sarmizegetusa Regia, după tăierea arborilor periculoşi

Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monezi antice, obiecte de aur, argint şi bronz, considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Sarmizegetusa Regia a fost devastată în urma războaielor de cucerire ale romanilor. Alături de alte cinci foste cetăţi antice, în urmă cu două decenii, Sarmizegetusa Regia a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).


Vă recomandăm şi:

FOTO Feerie de primăvară în cetatea Sarmizegetusa Regia. Vechea capitală a Daciei şi-a redeschis porţile

Sarmizegetusa Regia şi-a redeschis porţile pentru turişti după cele trei luni în care monumentul istoric a putut fi vizitat cu restricţii, accesul cu maşina pe ultimii kilometri ai drumului nefiind permis pe timp de iarnă. În ultimele zile, sute de turişti au vizitat fostul oraş antic.

FBI şi Interpol caută 11 brăţări dacice din aur, furate din zona Sarmizegetusa Regia

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au informat că 11 brăţări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, sunt căutate de autorităţi cu ajutorul FBI şi Interpol.

Locuri misterioase în Hunedoara: „ochii albaştri” din Retezat şi tainele ascunse în Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia şi lacurile glaciare din Masivul Retezat se află printre cele mai tainice locuri care împodobesc ţinutul Hunedoarei. Au devenit atracţii pentru turiştii din întreaga lume. Sunt înconjurate de o aură misterioasă, care ascunde secrete vechi, pe care oamenii au încercat să le desluşească prin nenumărate legende şi poveşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite