Revolta călugăriţei de la mormântul lui Arsenie Boca: „Nu mai aruncaţi bani şi nu vă închinaţi la rădăcina unui copac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul lui Arsenie Boca este, zilnic, aglomerat de credincioşi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mormântul lui Arsenie Boca este, zilnic, aglomerat de credincioşi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mii de oameni au venit, duminică, la mănăstirea Prislop, unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca. Cei care au dorit să se roage la locul de veci al călugărului au avut de aşteptat zeci de minute, iar în semn de recunoştinţă unii dintre pelerini au aşezat bani la rădăcina unui copac aflat lângă mormânt. O călugăriţă le-a interzis credincioşilor aceste practici.

Mănăstirea Prislop a devenit, duminică, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Cu o săptămână înainte de parastasul duhovnicului Arsenie Boca, la mormântul călugărului propus pentru a fi trecut de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinţilor au venit să se roage mii de oameni.

Cei mai mulţi au aşteptat zeci de minute la coadă pentru a câteva secunde de rugăciune în faţa crucii de lemn de la mormânt. Mulţi au lăsat la rădăcina unui stejar din vecinătate sume de bani, în semn de recunoştinţă. O călugăriţă care îngrijeşte de locul de veci i-a certat pe credincioşii care au procedat astfel.

„Să nu vă închinaţi la copac şi să nu lăsaţi bani la rădăcina lui. Pentru cei care vor să pună bani este cutia milei, nu copacii. Iar acesta nu este loc de închinăciune. Sunt biserici unde vă puteţi ruga şi este crucea sfinţită de episcop, de la mormântului unui om între oameni”, le-a spus călugăriţa câtorva pelerini.

manastirea prislop

Unde aruncă bani pelerinii

Banii au fost ridicaţi de la rădăcina copacului. Mai multe panouri şi indicatoare au fost montate în ultimii ani de măicuţe în curtea mănăstirii, în care pelerinii sunt sfătuiţi să nu mai arunce bani în lacul mănăstirii, la mormânt, în pârâul care străbate mănăstirea, să nu aşeze bani în crăpăturile bisericii sau în cele ale zidurilor peşterii Sfântului Ioan de la Prislop.

Mănăstirea Prislop, noiembrie 2016

Duminică, peste 5.000 de oameni au venit la mănăstirea Prislop, iar peste o săptămână, la parastasul duhovnicului Arsenie Boca, numărul lor ar putea creşte exponenţial. Mulţi dintre localnici sperau ca drumul judeţean spre mănăstire să fie reparat măcar parţial până la sărbătoare în care este comemorat Arsenie Boca, însă acest lucru nu a fost posibil şi este greu de crezut că miile de vizitatori vor putea circula în condiţii rezonabile în ziua marelui pelerinaj.

Drumul spre Mănăstirea Prislop

manastirea prislop

Lucrări întârziate

Lucrările de modernizare a celor şapte kilometri de drum judeţean dintre Silvaşul de Jos şi Mănăstirea Prislop au demarat în primăvara anului trecut şi sunt departe de a fi încheiate. În luna august, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a inspectat şantierul drumului spre mănăstire şi, după ce s-a arătat nemulţumită de ritmul în care constructorii lucrează, le-a cerut acestora să urgenteze realizarea proiectului. În vara acestui an, când puţini muncitori puteau fi văzuţi pe şantierul drumului judeţean, drumarii s-au scuzat afirmând că a fost o perioadă de concedii. Au trecut însă trei luni de atunci, iar situaţia şoselei s-a schimbat forte puţin.

Niciun kilometru din drumul spre mănăstire nu a fost asfaltat, iar lucrările crează mari disconfort miilor de pelerini care se îndreaptă în fiecare sfârşit de săptămână spre locul de veci al părintelui Arsenie Boca.
Modernizarea drumului judeţean spre Mănăstirea Prislop a fost atribuită unei asocieri de firme (S.C. Strade Conscom SRL şi S.C. Sercotrans SRL), în urma unui contract în valoare de circa 8,4 milioane de lei. La finalul lucrărilor, traficul între Silvaşul de Jos şi Mânăstirea Prislop se va desfăşura pe o şosea cu o lăţime minimă de şase metri.

image
manastirea prislop

Monumentul istoric, faimos datorită lui Arsenie Boca

Biserica Mănăstirii Prislop are o vechime de peste şase secole. Aşezarea are numeroase legende, însă celebritatea i-a fost dată de faptul că aici a slujit şi se află înmormântat Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormânta la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989. Mormântul lui a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.


Vă recomandăm şi:

Biserica Ortodoxă Română pregăteşte canonizarea lui Arsenie Boca. Cât de sfânt a fost duhovnicul de la Prislop

O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale.

Selfie la mormântul lui Arsenie Boca şi paradă cu maşini de fiţe la mănăstire: în ce s-a transformat pelerinajul de la Prislop

Mănăstirea Prislop a devenit o destinaţie „de fiţe“ pentru bogaţii României, care se amestecă printre pelerinii obişnuiţi la mormântul lui Arsenie Boca, ieşind însă în evidenţă prin maşinile de lux cu care descind aici. Unii îşi caută iertarea păcatelor aruncând bani în izvoarele mănăstirii; în schimb, alţi „pelerini moderni“ arată că au venit doar pentru selfie-uri şi pentru icoanele sfinţite, aflate la mare căutare.

REPORTAJ Satul natal al lui Arsenie Boca. Cum transformă localnicii din Vaţa de Sus faima călugărului născut pe meleagurile lor

Satul Vaţa de Sus, unde s-a născut Arsenie Boca, devine treptat un loc de pelerinaj tot mai căutat, iar pentru a-i da o cât mai mare însemnătate amintirii călugărului, localnicii îl împodobesc cu monumente şi picturi reprezentându-l pe duhovnic. În trecut, Vaţa era cunoscută pentru băile termale, dar de câţiva ani cel mai mare complex de agrement este închis şi a fost scos la vânzare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite