Razii pe şoselele din Hunedoara, pentru depistarea transportatorilor de lemne aflaţi în ilegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un transportator de lemne oprit în zona Teliuc - Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Un transportator de lemne oprit în zona Teliuc - Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Poliţiştii şi angajaţii Gărzii Forestiere au amendat în ultimele luni mai mulţi şoferi care transportau ilegal masă lemnoasă, extrasă din pădurile Hunedoarei.

Mai mulţi transportarori de lemne au fost opriţi şi amendaţi pentru neregului, în urma unor acţiuni ale poliţiştilor hunedoreni în colaborare cu Garda Forestieră Timişoara. Ultimele razii au avut loc în Călan şi Haţeg.

În Călan, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat care transporta cu o autoutilitară cantitatea de aproximativ 23 metri cubi  de lemn, din specia fag şi mesteacăn, care nu corespundea din punct de vedere cantitativ şi al speciei cu datele înscrise în cele două avize prezentate la controlul documentelor. În aceeaşi localitate, poliţiştii au depistat un bărbat de 54 de ani, din Orăştie, care transporta cu o autoutilitară un volum de aproximativ 21 metri cubi de lemn rotund, în baza unor avize de însoţire necorespunzătoare, în care erau înscrise alte cantităţi şi specii de material lemnos faţă de cel transportat. „În ambele cauze a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 3.000 lei şi măsura complementară de confiscare a materialului lemnos”, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara.

În aceeaşi zi, poliţiştii au oprit în comuna Teliucu Inferior, un localnic din satul Cinciş - Cerna, care transporta cu un tractor cu remorcă cantitatea de aproximativ doi metri cubi de material lemnos, pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă. „În acest caz, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării cantitatea de material lemnos şi au întocmit dosar de cercetare penală pentru tăiere ilegală de arbori, în vederea stabilirii împrejurărilor în care a fost obţinut lemnul, precum şi a provenienţei acestuia”, a informat IPJ Hunedoara.

Controversele tăierilor de păduri

În ultimele zile, mai multe persoane au fost amendate pentru transporturi ilegal de lemne, iar masa lemnoasă a fost confiscată.

Aproape 600.000 de metri cubi de masă lemnoasă sunt exploataţi anual în judeţul Hunedoara. În zona Brad, Petroşani, Dobra şi Geoagiu sunt cele mai mari suprafeţe de păduri exploatate, dar tăieri de pădure au loc şi în Parcul Naţional Retezat şi în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Mai multe organizaţii ecologiste militează pentru oprirea tăierilor masive de pădure, în schimb reprezentanţii administraţiei Parcului Naţional Retezat şi cei ai Direcţiei Silvice a judeţului Hunedoara susţin că situaţia tăierilor de pădure nu este atât de îngrijorătoare precum este prezentată în spaţiul public de organizaţiile neguvernamentale.

Hunedoara, în top la păduri, dar şi la tăieri
Suprafaţa fondului forestier în judeţul Hunedoara este de peste 310.000 de hectare, una dintre cele mai întinse din ţară. În 1990, ea era de 300.000 de hectare. Suprafaţa totală a pădurilor de răşinoase a scăzut din 1990 cu 5.000 de hectare, la 81.000 de hectare, în ultimii ani fiind într-o continuă scădere, în schimb cea de foioase a crescut.

Hunedoara se numără printre judeţele de unde s-au făcut tăieri de masă lemnoasă, fiind întrecută de Arad, Caraş-Severin, Suceava, Neamţ, Bacău, Harghita, Braşov, Maramureş şi Argeş. În judeţul Hunedoara în ultimii cinci ani, circa 600.000 de metri cubi de masă lemnoasă au fost exploataţi, în medie, în fiecare an. În 2009 şi 2010, masa lemnoasă exploatată era de circa 435.000 de metri cubi de pădure.

În 2015, 163.000 de metri cubi de răşinoase şi 308.000 de metri cubi de păduri de fag au fost exploatate.


Vă recomandăm şi:

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

S-au împlinit 17 ani de la una dintre cele mai mari catastrofe din ultimele decenii: timp de trei zile, între 12 şi 14 iulie 1999, ploile intense din Retezat au provocat viituri şi alunecări de teren, care au distrus un cămin muncitoresc de la poalele Barajului Gura Apelor, în care se aflau zeci de oameni. 14 persoane au murit. Totuşi, barajul lacul de acumulare a prevenit un dezastru cu urmări mult mai mari.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite