Raportul Salvamont despre tragedia din Retezat: „Au fost mai multe atenţionări de avalanşă, ultima fiind de risc iminent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sorin Sanda. Salvamont Hunedoara.
FOTO: Sorin Sanda. Salvamont Hunedoara.

Salvamont Hunedoara a fost implicat cu toate forţele de care dispune în acţiunea de salvare şi de recuperare a victimelor rezultate în urma avalanşei produsă sâmbătă, 22 aprilie, în Masivul Retezat – zona Căldarea Berbecilor, a informat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, în raportul publicat marţi.

Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a făcut precizări privind modul în care salvatorii montani au acţionat în urma tragediei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat, soldată cu moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani).

Misiunea salvamontiştilor a fost extrem de dificilă  din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a complexităţii acţiunii, aceasta necesitând un număr mare de oameni şi o coordonare strictă cu toate celelalte structuri ale statului care au atribuţii în salvarea victimelor, se arată în comunicatul de presă al Salvamont Hunedoara.  

„În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 14.30, la Baza Salvamont Râuşor s-a primit un apel de urgenţă prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de servici a fost pus în conferinţă cu o persoană care a relatat că în urma unei avalanşe produsă sub Vf.Peleaga din Retezat, în partea spre Căldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalanşă, precizând că sunt şi două cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. Persoana care a alarmat se numeşte Cătălin Berenghisi şi conduce Şcoala de ghizi Christian Adventure. În primă fază, s-au alarmat salvatorii montani aflaţi în punctul de permanenţă Cabana Pietrele. Unul dintre salvatori, care se afla, la ora respectivă, într-o patrulare pe Valea Pietrel,e a pornit spre zona indicată pentru evaluarea situaţiei. Concomitent, au fost alertaţi şi membrii salvamont ai Formaţiei Hunedoara care au pornit de urgenţă spre locul incidentului. De asemenea, a fost constituită şi o echipă de suport formată din zece salvatori montani ai celorlalte trei formaţii din judeţ, respectiv: Petroşani, Lupeni şi Uricani, care au pornit şi ei spre Cabana Genţiana. În jurul orei 16.30, o primă echipă a formaţiei Hunedoara, formată din şase salvatori montani era deja la poalele muntelui, în drum spre Valea Pietrele. La aceeaşi oră, primul salvator montan plecat la evaluare întâlneşte sub Custura Bucurei un grup numeros de persoane, printre care se aflau şi părinţi ai celor doi copii decedaţi. În grupul de persoane erau cei 50 de membri ai şcolii de ghizi montani, care i-au ajutat pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei. De la aceştia s-a aflat că în avalanşă, au fost prinse şapte persoane, altele decât cele din grupul şcolii de ghizi montani”, se arată în comunicatul emis de Salvamont Hunedoara.

Imaginile de la locul avalanşei. Cum au fost găsiţi copiii

Acţiunea de sâmbătă
Persoanele care au scăpat cu viaţă aveau, la prima constatare, răni minore şi au fost sfătuite să se deplaseze spre Cabana Genţiana. În jurul orei 18.30, cei şase salvatori montani veniţi din Hunedoara, la care s-au alăturat cei doi salvatori montani aflaţi în zonă şi doi jandarmi montani au întâlnit în zona Bordul Tomii grupul de turişti în retragere. După o evaluare primară, la care nu s-au constatat afecţiuni grave, şi l-a refuzul acestora de a fi ajutaţi, au fost sfătuiţi să se regrupeze la Cabana Genţiana pentru o evaluare secundară.

„Ajunşi la Cabana Genţiana am aflat că jandarmii montani au coborât, pe picioare spre Cârnic pe doi dintre ei, respectiv o persoană de sex feminin şi tatăl baiatului decedat. Ulterior, s-a constatat că tatăl avea o fisură la osul unui picior, depistată la o examinare secundară. Evaluarea secundară a celorlalte trei persoane (două femei şi un bărbat) a concluzionat un traumatism toracic, unul femural şi o plagă minoră la faţa persoanei de sex masculin. Bărbatul a fost imobilizat şi transportat cu targa UT 2000 la Cârnic, unde a fost predat la Servicul Judeţean de Ambulanţă. Celelalte două femei au fost preluate de ISU, în jurul orei 22.00”, a informat Salvamont Hunedoara.

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, salvatorii montani au hotărât continuarea acţiunii de recuperare a celor două cadavre a doua zi. În cursul serii de sâmbătă au ajuns şi salvatorii montani din Valea Jiului şi au fost cantonaţi la cabanele Pietrele şi Genţiana.

Operaţiunea reluată duminică
Duminică, în jurul orei 08.00, de la Cabana Genţiana, la acţiunea de recuperare au pornit 19 salvatori montani şi 5 jandarmi montani. Au urcat pe Valea Pietrele până pe Lacul Pietrele, apoi pe sub Vf. Custura Pelegii (Peleguţa) până în Şaua Berbecilor, unde salvatorii au ajuns în jurul orei 11.30.

„Dacă pe văi, în prima parte a zilei, vremea se arăta însorită, cu vânt moderat, sus pe creastă ceaţa, vizibilitate destul de slabă şi vânt foarte puternic: 80-100km/h. Mai târziu a început ninsoarea, care a îngreunat foarte mult acţiunea de localizare a victimelor. După minute bune de tatonare au fost localizate cele două cadavre. Trupurile celor decedaţi au fost imobilizate apoi în tărgile UT.  În paralel, s-a montat atelierul de tracţionare pe verticală a tărgilor, cu ajutorul căruia au fost urcaţi din Căldarea Berbecilor spre Şaua Berbecilor, atât decedaţii, cât şi salvatorii. Acţiunea a continuat cu coborârea prin lansare pe jgheaburile dinspre Tăurile Pietricele şi deplasarea pe traseul spre Lacul Pietrele- Cabana Genţiana, iar apoi s-a continuat coborârea spre Cârnic, unde cele două cadavre au fost predate la Serviciul de Medicină Legală în jurul orei 17.15”, a informat Ovidiu Bodean, şeful Salvamont Hunedoara.

Salvamont Hunedoara a emis în mai multe rânduri atenţionări de avalanşă în Masivul Retezat, ultima fiind transmisă „cu risc de avalanşă iminentă”, chiar cu o zi înainte de accident.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite