Procesul „mafiei fierului vechi” din Hunedoara: când ar putea fi dată soluţia
0Tribunalul Bistriţa Năsăud instrumentează dosarul mafiei fierului vechi din Hunedoara, acuzată că a produs pagube de milioane de euro prin furturi din combinatul siderurgic, în anii 2000. Cei peste 50 de inculpaţi şi martori din dosar au fost chemaţi în faţa instanţei.
O soluţie în dosarul Hidra, al mafiei fierului vechi din Hunedoara anilor 2000 ar putea fi dată în 12 decembrie, dată stabilită la ultimul termen al procesului judecat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Dosarul „mafiei fierului vechi din Hunedoara”, aşa cum au fost numiţi membrii grupărilor acuzate că au produs pagube de mai multe milioane de euro combinatului siderurgic, se află încă din anul 2007 pe rolul instanţei Tribunalului Bostriţa Năsăud. În proces au fost inculpaţi peste 40 de oameni, cei mai mulţi din municipiul Hunedoara, care au fost acuzaţi de furturi repetate de fier de pe plaforma industrială, de evaziune şi spălare de bani.
Faptele s-au petrecut de la începutul anilor 2000 până în 2006, când au avut loc zeci de arestări ale membrilor grupărilor. Potrivit rechizitoriului, circa 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precm şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Fierul sustras în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe circa 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu, viitor comisar-şef şi viitor şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi, în prezent procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Peste 50 de hunedoreni au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar ulterior cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi.
Grupul infracţional organizat constituit la sfârşitul anului 2004 – începutul anului 2005 în municipiul Hunedoara, considerată atunci una dintre cele trei zone defavorizate ale judeţului, s-a dezvoltat în timp, ajungând să sufoce practic activitatea Arcelor Mittal, câştigurile provenite din furturile generalizate fiind imense, susţineau anchetatorii de la DIICOT. În dosarul mafiei fierului vechi nu au fost trimişi în judecată oameni politici sau afecerişti importanţi, suspectaţi iniţial de implicarea în afacerile ilegale.
Vă recomandăm şi:
După zece ani petrecuţi în închisoare pentru viol şi incest, Nicolae Şişu a continuat să susţină că este nevinovat în faţa acuzaţiilor aduse şi apoi retractate de fosta sa familie şi a cerut punerea în libertate. Hunedoreanul şi-a molestat ambele fiice, iar ancheta a scos la iveală detalii înfiorătoare, dar şi declaraţii stranii ale victimelor.
Numeroase mituri ciudate despre sex au fascinat lumea din cele mai vechi timpuri. Au fost cazuri în care prejudecăţile bizare s-au dovedit adevărate, potrivit unor mărturii confirmate de specialişti.
O clădire dezafectată dintr-o fostă unitate militară a fost locul unde o adolescentă de 15 ani, răpită de pe stradă, a fost violată şi supusă perversiunilor sexuale. Ancheta a scos la iveală amănunte şocante despre drama suferită de minoră, pe care autorităţile nu au făcut-o publică. Autorul infracţiunii a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
O tânără de 33 de ani a trecut prin momente cumplite după ce a căzut în mâinile unui violator care se îndrăgostise de ea. Ancheta în urma căreia a fost condamnat bărbatul a scos la iveală amănunte înfiorătoare: femeia, care îşi câştiga existenţa din prostituţie, a fost ţinută prizonieră, legată de mâini, crestată cu cuţitul şi violată. Violatorul a solicitat revizuirea pedepsei de cinci ani de închisoare.