Pietonală spre Sarmizegetusa Regia: şoseaua de munte este considerată prea îngustă pentru a suporta traficul intens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi finalizat în această lună. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi finalizat în această lună. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Lucrările pe ultimii patru kilometri ai noii şosele spre Sarmizegetusa Regia au ajuns la final, însă pentru că drumul de munte este îngust şi nu are locuri suficiente de parcare, el ar putea rămâne pietonal.

Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a precizat, pentru adevarul.ro, că lucrările de modernizare a drumului judeţean Costeşti – Sarmizegetusa Regia, întârziate pe ultimii kilometri, au ajuns aproape de final. O porţiune de circa 80 de metri mai trebuie realizată, iar acest lucru se va face în următoarele săptămâni. „Sperăm ca până la sfârşitul acestei luni, drumul să fie redeschis”, a afirmat Adrian David.

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara a precizat că, dat fiind numărul mare de turişti aşteptaţi la Sarmizegetusa Regia, şi a şoselei înguste pe ultimii patru kilometri, tronsonul respectiv ar putea rămâne închis traficului rutier. O posibilitate luată în calcul de reprezentantul Consiliului Judeţean Hunedoara este punerea la dispoziţie a unui mijloc de transport în comun, iar o alta este ca tronsonul cu o lăţime de patru metri să rămână pietonal, aşa cum este aleea cu piatră cubică de la intrarea în sit.

image

Şosea realizată pe fonduri UE

Lucrările la întregul tronson al Drumului Judeţean 705 A Costeşti – Sarmizegetusa Regia, în lungime de circa 18 kilometri, au început în luna august a anului trecut. Proiectul de modernizare a DJ 705 A a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi  avut ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică SC Trans Construct Import Export SRL, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei.

Constructorilor li s-a dat termen ca până la finalul anului 2015 să finalizeze lucrările de modernizare a tronsonului rutier. În 21 decembrie 2015 a fost deschis traficului rutier doar un sector de 14 kilometri al şoselei, între Costeşti şi zona de la poalele Sarmizegetusei Regia, urmând ca al doilea tronson să fie realizat în această primăvară.


Vă recomandăm şi:

Cinci locuri de vis din Hunedoara, care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

Traian, împăratul roman care a supus Dacia. 10 lucruri puţin ştiute despre el. Cum au ajuns capul şi comorile regelui Decebal în mâinile sale

Traianus Ulpius Marcus (53 - 117) a fost unul dintre cei mai de seamă împăraţi ai Imperiului Roman, iar renumele său este datorat şi cuceririi teritoriilor Daciei. În istoria poporului român, împăratul Traian şi-a cucerit un loc de cinste, iar urmele realizărilor sale se văd încă pe teritoriul României. O serie de lucruri despre viaţa împăratului Traian au rămas însă mai puţin cunoscute publicului larg.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Secretele ofrandelor din aur descoperite în termele de la Germisara: comorile cu care dacii şi romanii îşi răsplăteau zeii

Folosite ca ofrande aduse zeilor, în Antichitate, 11 plăcuţe din aur nativ, dintre care opt au fost descoperite în termele daco-romane de la Germisara, iar trei aparţin aceleiaşi zone, dar provenienţa lor este contestată, se numără printre comorile uimitoare de pe teritoriul României.

Secretul fabuloasei comori din Peştera Cioclovina: cum au fost găsite mii de podoabe vechi de peste trei milenii în măruntaiele pământului

Un tezaur impresionant de podoabe vechi de peste 3.000 de ani, potrivit arheologilor, a fost descoperit în urmă cu patru decenii în Peştera Cioclovina. Mii de obiecte de chihlimbar, sticlă şi faianţă compun una dintre marile comori arheologice ale României. Povestea descoperirii a fost relatată în detaliu de speologul care s-a aventurat în labirinturile subterane.

Monede antice valoroase ridicate de procurori: un stater Lysimach de aur a fost recuperat din Olanda

Mai multe obiecte antice au fost ridicate de procurorii care invstighează traficul de comori sustrase din zona Sarmizegetusei Regia, în urma unor percheziţii efetcuate la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor colecţionari. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat şi o monedă Lysimach, extrem de valoroasă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite