VIDEO Mii de pelerini vin la mormântul lui Arsenie Boca. Au trecut 28 de ani de la moartea călugărului care a profeţit: „Va lua ţara foc de la Prislop”
0Marţi se împlinesc 28 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca, iar Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul său, va fi loc de pelerinaj pentru români.
În 28 noiembrie este comemorat duhovnicul Arsenie Boca. În ultimii ani, parastasul său a adus mulţimi impresionante la Mănăstirea Prislop. Români din toate colţurile ţării se îndreptau spre locul din Ţara Haţegului, pentru a-l omagia pe călugăr şi pentru a se ruga la mormântul său. Marţi, pelerinii sunt aşteptaţi în număr mare la mănăstire. Se împlinesc 28 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române.
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia autorităţilor represive ale regimului, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, apoi dus la Canal şi a trecut prin în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, de la mijlocul anilor 1950, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar apropiaţii săi susţin că ar fi prevestit prăbuşirea regimului comunist din România şi moartea, în zi de sărbătoare, a fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.
Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1940 şi 1950, datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab şi ctitoră a bisericii medievale. În zilele de sărbătoare, zeci de mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.
Ce recomandă jandarmii
Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă la Mănăstirea Prislop, jandarmii le recomandă pelerinilor: să nu încurajeze faptele contravenţionale; să nu achiziţioneze bunuri de la persoane care nu deţin autorizaţie în acest sens; să respecte recomandările forţelor de ordine; să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje, etc.) sau a celor de valoare să evite conflictele cu alte persoane; să respecte regulile de convieţuire socială. De asemenea, în zonele cu aflux mare de persoane, jandarmii hunedoreni recomandă tuturor să acorde o atenţie sporită copiilor, pentru a evita situaţiile de rătăcire sau eventualele accidentări. „În caz de nevoie, solicitaţi sprjinul jandarmilor apelând numărul unic de urgenţă 112”, informează Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Povestea satului Alun, clădit la marginea carierei de marmură şi abandonat aproape în totalitate, a dat naştere unei iniţiative neobişnuite: mai mulţi tineri vor să cumpere casele părăsite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viaţă aşezarea din Ţinutul Pădurenilor.
Aproape 100 de biserici vechi de lemn, multe dintre ele aflate pe lista monumentelor de patrimoniu, s-au şubrezit cu trecerea timpului, iar degradarea accentuată le-a adus pe câteva în pragul ruinării. Bisericile se află în mijlocul unor comunităţi restrânse şi izolate, care nu au posibilitatea de a salva aceste bijuterii arhitectonice ale satelor.
Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.
Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.