Mafia comorilor dacice, protejată de poliţiştii de la poalele Sarmizegetusei Regia. Cine este Florin Marc, şeful de post suspect, îmbogăţit peste noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vilele familiei poliţistului Florin Marc, şeful postului de poliţie din Orăştioara de Sus, au fost percheziţionate de procurori, care fac cercetări într-un dosar de braconaj arheologic şi corupţie. Mai multe locuri deţinute de familia acestuia au fost „periate” cu detectoarele de metale.

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, într-un dosar privind traficarea unor bunuri arheologice sustrase din siturile fostelor cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Procurorii au descins şi la domiciliul şefului de post, Florin Marc, din Orăştioara de Sus, localitate situată la poalele Dealului Grădiştii, unde se află Sarmizegetusa Regia.

UPDATE: În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 4 dinari imperiali, 4 monede dacice şi un detector de metale neînregistrat. „Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naţionale istorice, fapt confirmat de Muzeul Naţional de Istorie. În cauză au fost puse în executare 15 mandate de aducere, iar în urma administrării probatoriului, faţă de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar”, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române.


„Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 – 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au derulat activităţi de braconaj arheologic în zona munţilor Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de către lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional. Astfel, „căutătorii de comori naţionale” nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, a informat Ministerul Public.

Percheziţii la casele şefului de post din Orăştioara de Sus

Nu şi-a justificat averea
Agentul şef principal Florin Marc, şeful postului de poliţie din Orăştioara de Sus, din judeţul Hunedoara, suspectat în dosar, a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate. În septembrie 2016, reprezentanţii instituţiei au făcut publică existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 278.145,36 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţei publice a poliţistului. „Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Marc Florin Iulian”, a informat Agenţia Naţională de Integritate, într-un comunicat.

image

Poliţistul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative. „Marc Florin Iulian a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, completa ANI.

Potrivit declaraţiei de avere a şefului de post, din 2016, acesta deţinea cinci terenuri, un apartament în Orăştie, o casă de vacanţă şi două case de locuit, toate achiziţionate împreună cu soţia sa în perioada 2002 – 2013. Are două maşini, iar în potrivit declaraţiilor de avere din anii trecuţi a primit 60.000 de lei donaţie. În 2009, şeful de post avea cinci terenuri, un apartament în Orăştie şi o casă de vacanţă în Costeşti Deal, potrivit declaraţiei sale.

15 persoane aduse la audieri
Miercuri dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române descind la sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române., într-un comunicat.

image

„La data de 15 martie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Secţia de urmărire penală şi criminalistică, efectuează 11 percheziţii, pe raza judeţului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale deţinute de acestea”, a informat IGPR. Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din judeţul Hunedoara ar fi desfăşurat activităţi de braconaj arheologic în Munţii Orăştiei (zona Sarmizegetusa Regia).

Şi predecesorul şefului de post din Orăştioara de Sus a avut probleme cu legea. Alexandru Gogan a fost pus sub învinuire, într-un dosar penal al traficului de comori dacice, aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care a fost acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la furt calificat. Gruparea, la care ar fi aderat şi un fost ofiţer de informaţii din Deva, Alexandru Todorescu, a fost acuzată că a participat la sustragerea şi traficarea pe piaţa neagră a antichităţilor, a trei tezaure de comori dacice, în valoare totală de peste patru milioane de euro.


Vă recomandăm şi:

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Autorităţile statului român au intrat, în urmă cu şapte ani, în posesia unei comori de peste un kilogram de aur, în monede Koson, pe care un hunedorean care s-a recomandat „de bună credinţă” a predat-o. Personajul misterios s-a dovedit a fi un traficant de comori, care a participat la înstrăinarea altor tezaure valoroase, nemulţumit de oferta autorităţilor.

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Adrian Stoicoi, arestat preventiv într-un dosar în care a fost acuzat de infracţiuni legate de traficul de tezaure antice, a contestat decizia Judecătoriei Alba Iulia. Dosarul va fi soluţionat luni de Tribunalul Alba. Anchetarea sa are legătură cu găsirea unei comori de 139 de monede dacice din aur, tezaur descoperit de trei copii într-o vizuină de vulpe şi predat autorităţilor.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite