Lovitura vieţii pentru un căutător de comori antice din Sarmizegetusa Regia: a fost achitat din lipsă de probe, pentru pagube de 2,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kosonii descoperiţi în Sarmizegetusa Regia.
Kosonii descoperiţi în Sarmizegetusa Regia.

Curtea de Apel Alba Iulia a redus condamnarea primită în decembrie anul trecut de Adrian Stoicoi, hunedoreanul acuzat că ar fi participat la furtul şi traficarea unor tezaure antice în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Bărbatul a scăpat de condamnarea de 8 ani de închisoare şi de plata unor despăgubiri importante.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Adrian Stoicoi împotriva sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara, prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro, în dosarul în care a fost acuzat de furtul şi traficarea unor tezaure antice valoroase şi pentru spălare de bani.
Instanţa l-a achitat pe Adrian Stoicoi în cazul a cinci dintre acuzaţiile care i-au fost aduse: trei de furt calificat (fapte din martie 1999, 16 - 17 iunie 2007 şi februarie – mai 2013, în care prejudiciul estimat de anchetatori depăşea 2,5 milioane de euro), o infracţiune de constituire a unui grup infracţional organizat şi una de spălare de bani. Motivul este că nu au fost probe că el este autorul infracţiunilor.

Curtea de apel Alba Iulia a menţinut doar condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă din decembrie 2000 - februarie 2001, în care prejudiciul a fost estimat la cu prejudiciu estimat la 6.323 euro. Instanţa a suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.  

Magistraţii au decis restituirea bunurilor confiscate de la Adrian Stoicoi, în cursul urmăririi penale. Printre acestea se numără trei cagule, o mănuşă de cauciuc, patru aparate de emisie recepţie, patru hărţi militare reprezentând situl Sarmisegetusa Regia. De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat dispoziţia privind confiscarea specială de la inculpat a sumei de 100.000 lei şi 6.800 Euro. „Instanţa respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Ministerul Culturii împotriva inculpatului şi înlătură obligarea acestuia la plata sumei de 2.548.300 euro. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale. Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Statul Român prin Ministerul Culturii”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinţa este definitivă.

A scăpat „basma curată”
Hunedoreanul a fost condamnat anul trecut de Tribunalul Hunedoara la opt ani de închisoare şi la plata unor daune de peste 2,5 milioane de euro, pentru furtul şi traficarea unor comori antice. Procurorii care au instrumentat dosarul au precizat că, în perioada 1998 – 2013, Adrian Stoicoi a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia cu o valoare de peste 2,5 milioane de euro.

„În cursul urmăririi penale, s-a reuşit recuperarea unei părţi din tezaurul traficat pe piaţa neagră, respectiv 37 monede antice – din care 25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice – în valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson - 142 recuperate în România, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania – în valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro”, a comunicat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în 2013, la trimiterea în judecată a hunedoreanului.

comori

Potrivit anchetatorilor, printre piesele traficate de braconieri, care nu au fost recuperate, se numără o brăţară (450.000 euro) oferită spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflată în urmărire internaţională, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro) – din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum, Londra – şi 2 brăţări spiralice din aur (2 x 450.000 euro).


Vă recomandăm şi:

Descoperirile uimitoare din cetatea dacilor Sarmizegetusa Regia: comori de aur, obiecte stranii şi mii de kosoni

O legendă veche din Munţii Orăştiei spune că în noaptea de Sânziene flăcările bat pe comori, iar oamenii pot vedea, deasupra locurilor unde acestea au fost ascunse, scântei ridicându-se spre cer. Mirajul aurului i-a îndemnat pe oameni, de secole, să scotocească ascunzişurile munţilor unde s-au aşezat strămoşii noştri. O serie de descoperiri din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală bogăţia vechilor locuitori ai acestui ţinut.

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Trei kosoni din aur au fost recuperaţi din Belgia de autorităţile statului român. Monedele dacice fac parte dintr-un tezaur furat de braconieri din Sarmizegetusa Regia.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite