Imagini rare din anii interbelici: "spionul" Constantin Bursan a fost primul cetăţean de onoare al Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Bursan a fost unul dintre cei mai importanţi oameni politici care şi-au legat numele de istoria recentă a Hunedoarei. Fostul deputat liberal din perioada interbelică, spion şi agent al serviciilor secrete britanice şi naziste, sub numele conspirativ "Doctor Ecko" sau "Doctor Bruno", potrivit istoricilor, apoi martir al închisorilor regimului comunist, a devenit cetăţean de onoare al Hunedoarei în 1937.

Constantin Bursan a fost unul dintre primii cetăţeni de onoare ai Hunedoarei. Omul politic din perioada interbelică, fost deputat liberal de Hunedoara, a primit acest titlu în 1937, la inaugurarea clădirii Palatului administrativ din Hunedoara. Bursan a fost cel care a finanţat construcţia clădirii în forma literei H, o bijuterie arhitecturală a acelor vremuri.

„Duminica trecută s-a inaugurat primul palat administrativ clădit sub stăpânirea românească. E vorba de frumosul edificiu al falnicei cetăţi care este Hunedoara. Meritul iniţiativei şi săvârşirea acestei opere revine aproape de-a întregul domnului deputat C. Bursan, care cu prilejuil inaugurării a fost proclamat cetăţean de onoare al oraşului. La festivitatea inaugurării palatului şi a predării diplomei de cetăţean de onoare al oraşului Hunedoara, domnului Bursan, au stat domnii Valer Pop, ministrul industriei şi al comerţului, Aurelian Bentoiu (n.r. viitor deţinut politic, decedat după 13 ani de detenţie, în Jilava), subsecretar de stat la Justiţie, precum şi numeroşi deputaţi”, relatau reporterii revistei Realitatea Ilustrată, din 14 aprilie 1937.

image

Revista interbelică „Realitatea Ilustrată” a publicat la acea vreme imaginile rare, care îl înfăţişau pe omul politic Constantin Bursan, priminnd titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

image

Cariera politică sfârşită tragic

Omul politic liberal şi-a lăsat amprenta asupra istoriei Hunedoarei. A sprijinit financiar construcţia mai multor edificii importante din Hunedoara, printre care se numără catedrala din centrul vechi al municipiului şi palatul administrativ învecinat acesteia, actualul sediu al primăriei. A fost însă un personaj controversat. Potrivit mai multor istorici Constantin Bursan a fost spion şi agent al serviciilor secrete britanice şi naziste, sub numele conspirativ "Doctor Ecko" sau "Doctor Bruno".

hunedoara

Deputatul liberal a avut un destin tragic. O dată cu instaurarea regimului comunist din 1946, Constantin Bursan a fost trecut imediat în rândul inamicilor statului. A fost deposedat de averea impresionată pe care o deţinea, iar în octombrie 1950 a fost arestat şi trimis în beciurile Securităţii.

image

După o anchetă îndelungată, fostul deputat liberal de Hunedoara a fost condamnat, doi ani mai târziu, la 25 de ani de temniţă grea pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. În 1962, Constantin Bursan a murit în închisoarea din Jilava, la vârsta de 74 de ani, după 12 ani de chinuri, iar trupul său nu a mai fost predat familiei pentru a fi înhumat.

image

Vă recomandăm şi:

Povestea omului care a ctitorit palatul administrativ din Hunedoara, sfârşită în temniţele regimului comunist

Constantin Bursan este comemorat astăzi în Hunedoara, la 125 de ani de la naşterea lui. Considerat un mecena interbelic, omul care a sprijinit financiar construcţia mai multor biserici din Hunedoara, dar şi a palatului administrativ din centrul vechi al municipiului, actualul sediu al primăriei, Bursan a avut un destin tragic.

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ          

Ultimul baron din clanul Nopcea (Noapte) s-a născut în Deva în 1877 şi a stăpânit, până spre sfârşitul vieţii, mai multe conace din Ţara Haţegului. Aventurierul Franz Nopcea a fost nepot al celebrului „Faţă Neagră”, un nobil ardelean bogat, subiect al unei legende potrivit căreia noaptea se deghiza şi devenea jefuitor la drumul mare.

Petru Groza şi blestemele care l-au urmărit în dragoste. De ce a fost părăsit în ziua nunţii şi cum i-a refuzat o altă domniţă cererea în căsătorie

Petru Groza a fost un personaj istoric important din Româna secolului XX. Omul politic din Deva care a ajuns în fruntea primului guvern comunist de la 1946 a avut o viaţă personală tumultoasă. Logodna cu prima sa iubire i-a fost refuzată, iar spiritul său aventuros din tinereţe i-au transformat ziua nunţii într-un eşec total. Câteva dintre aventurile amoroase ale „burghezului roşu” au fost povestite în volumul său de memorii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite