Adrian Filer, fostul şef de poliţie din Hunedoara acuzat în dosarul „baronilor fierului vechi", a fost chemat la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Filer a renunţat la munca din Poliţie şi s-a dedicat afacerilor controversate. D.G.
Adrian Filer a renunţat la munca din Poliţie şi s-a dedicat afacerilor controversate. D.G.

A început procesul în care Adrian Filer, Florin Uscatu şi Dorin Cupeţiu, dar şi alţi nouă oameni de afaceri din Deva şi Hunedoara sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi delapidare, în dosarul în care procurorii au estimat că aceştia au produs prejudicii statului român de circa două milioane de euro.

Tribunalul Hunedoara a judecat astăzi grupul „baronilor fierului vechi” din Hunedoara, trimişi în instanţă de DIICOT pentru infracţiuni economice grave. Fiind primul termen al procesului, magistraţii au hotărât amânarea soluţionării cauzei, la cererea unora dintre inculpaţi de angajare a avocaţilor.


Procesul va fi reluat pe 15 mai. În dosar, sunt inculpaţi 12 oameni de afaceri, printre care doi dintre cei mai bogaţi hunedoreni Dorin Cupeţiu şi Florin Gheorghe Uscatu, dar şi un fost şef de poliţie, Adrian Filer.
Alături de ei au mai fost trimişi în judecată Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei, Daniel Nicolae Irinuca, Anca Maria Irinuca, Adrian Viorel Purţuc, Georgeta Ştefan, Claudiu Gheorghe Ştefan şi Viorel Florin Oprea. Gruparea a fost destructurată în toamna anului trecut, iar până în present, doar Dorin Cupeţiu a rămas în arest preventiv.
Procurorii DIICOT au comunicat că gruparea a obţinut sume importante de bani în urma unor afaceri cu produse laminate şi fier vechi, efectuate prin societăţile lor, care se sustrăgeau de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului român.


Jonglerii economice
”Ca mod de operare, inculpaţii au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai marfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de catre liderii grupării, din municipiul Hunedoara. Societăţile intermediare controlate de către învinuiţi facturau mărfurile achiziţionate din U.E. către societăţile comerciale beneficiare, fără calculul legal al TVA-ului datorat bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import realizand o fraudă de tip „carusel”. În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA-ul şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 1.800.000 de Euro”, a informat DIICOT, într-un comunicat emis în luna octombrie a anului trecut.


Au afaceri cu primăria
Arestaţi şi apoi eliberaţi, în acest dosar, Adrian Filer şi Florin Uscatu administreazî o societate care are afaceri cu administraţia locală a municipiului Hunedoara. Primăria a cedat în anul 2005 exploatarea haldei de steril pe care o avea în proprietate, unei societăţi controlate în prezent de cei doi. Pentru concesionarea haldei, administraţia locală primeşte annual redevenţe de circa 100.000 de lei, însă exploatarea celor zece hectare ale acesteia reprezintă o afacere de milioane de euro: veniturile provin din vânzarea zgurii pentru autostradă, dar şi a fierului vechi.

Citeşte şi:

„Mafia fierului vechi” din Hunedoara e judecată într-un proces-maraton

Primăria municipiului Hunedoara primeşte doar 100.000 de lei pe an dintr-o afacere de milioane de euro

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite