FOTO Povestea vilei de lux ridicată de Petru Groza în timpul crizei interbelice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa în care a locuit Petru Groza. FOTO D.G.
Casa în care a locuit Petru Groza. FOTO D.G.

Fostul şef al primului guvern comunist instaurat la 1946 a locuit în Deva, într-o casă cu o arhitectură cubistă, ce atrage atenţia turiştilor care ajung la poalele cetăţii.

Arhitecţii din Deva au numit casa în care a locuit Petru Groza una dintre cele mai reprezentative construcţii pentru municipiu. Vila ridicată de cel care a devenit şeful primului guvern comunist, deşi nu a fost niciodată membru al Partidului comunist, are o arhitectură modernă chiar şi pentru zilele noastre, sunt de părere arhitecţii. Construcţia vilei lui Petru Groza a demarat la începutul anilor 1920 şi s-a încheiat în vremea marii crize economice de la sfârşitul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut.

„A fost ridicată într-o vreme în care românii resimţeau efectele marii crize. Însă Petru Groza, care era om de afaceri, moşier, avocat şi nu în ultimul rând om politic îşi permitea luxul unei astfel de locuinţe. Se spune că sătenii din împrejurimile Devei veneau la Petru Groza şi se plângeau de sărăcie, iar el le răspundea unora, în glumă, arătându-le casa din Deva şi spunându-le că, uite, nu a mai avut bani nici de acoperiş. Era mândru de casa lui”, a relatat istoricul Simion Molnar. Vila lui Petru Groza nu are acoperiş clasic, dar nu aceasta a fost particularitatea prin care iese în evidenţă. Potrivit arhitecţilor deveni, imobilul se distinge prin faptul că are patru faţade principale. Indiferent din ce loc ai privi clădirea, armonia arhiecturii acesteia o scoate în evidenţă.

„Casa lui Petru Groza din Deva a fost reşedinţa acestuia până la moartea sa, în 1958. Nu a fost confiscată de regimul comunist şi a fost moştenită de urmaşii fostului demnitar”, spune istoricul Vasile Ionaş. În prezent, vila impunătoare din Deva nu mai este locuită. Construcţia şi curtea acesteia ocupă aproape un sfert din Parcul municipal Cetate, în centrul istoric al Devei. Ceea ce aminteşte de faptul că aici a locuit fostul om politic este placa memorială, amplasată pe faţada vilei. Nepoţii lui Petru Groza ajung rareori la casa din Deva. Până în anii trecuţi, vila fusese lăsată în grija unui localnic din Băcia, satul unde fostul demnitar s-a născut.

Tablouri furate din casă
Petre Popa, omul care fusese îngrijitor al casei, s-a lăsat convins să vândă unui necunoscut cinci tablouri de valoare din colecţia lui Petru Groza, semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărescu. „Le-am dat pe câteva sute de lei, fără să ştiu că ele valorau sute de mii de euro”, povestea Petre Popa, ajuns anul trecut într-un azil de bătrâni de la marginea Hunedoarei, cu grave probleme de sănătate. Tablourile înstrăinate de omul de serviciu sunt doar o mică parte din colecţia de obiecte de artă pe care Petru Groza a păstrat-o în reşedinţa sa din Deva.

Reşedinţa de vară a lui Petru Groza
În comuna Băcia de lângă Deva, familia fostului om politic a mai deţinut un conac. Moştenitorii şefului primului guvern comunist au intrat în posesia moşiei. Casa este înconjurată de un parc dendrologic, cu copaci umbroşi şi o curte în care familia Groza îşi amenajase un teren de tenis. A fost lăsată în grija unei localnice şi doar iar vara nepoţii demnitarului mai ajung aici. În spatele conacului fostului demnitar, statuia din bronz a acestuia, înaltă de peste doi metri, e acoperită cu celofan, după ce a fost pusă la pământ.
Petru Groza (n. 7 decembrie 1884, Bacia, Hunedoara - d. 7 ianuarie 1958, Bucuresti) a fost avocat, moşier cu o avere impresionantă şi om politic. A fost numit prim-ministru în primul guvern comunist al României intre 1945 si 1952 şi apoi, până în 1958, a fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale. Petru Groza nu a fost membru al Partidului Comunist Român.
 

hunedoara

Vă recomandăm şi:

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca

FOTO VIDEO Pe urmele părintelui Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară:  Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite