FOTO Povestea lui Mihai Viteazul la Castelul Corvinilor: ce au văzut turiştii la festivalul medieval din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor a fost decor pentru spectacol. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor a fost decor pentru spectacol. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mii de oameni au ocupat sâmbătă seara grădina Castelului Corvinilor din Hunedoara pentru a asista la spectacolul “Io, Mihai voievod şi ţara”, cel mai aşteptat eveniment al carnavalului medieval care are loc în acest sfârşit de săptămână în Hunedoara.

Grădina Castelului Corvinilor a devenit, sâmbătă seara, decorul celui mai aşteptat spectacol al festivalului medieval care are loc în acest sfârşit de săptămână în Hunedoara. “Io, Mihai voievod şi ţara” a adunat pe platoul de la poalele monumentului istoric aproape 2.000 de spectatori.

Zeci de artişti, cascadori şi voluntari au fost protagoniştii poveştii voievodului Mihai Viteazul, pusă în scenă pentru prima dată în Hunedoara.

Cele mai intense momente ale dramei au fost scenele de luptă, la care au participat zeci de actori, şi scena morţii voievodului Mihai. Sonorizarea a jucat feste organizatorilor, dar în final, artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze. Reuşita spectacolului a fost întregită de atmosfera romantică pe care o inspiră castelul ales ca decor.

Festivalul medieval se află la cea de-a patra ediţie şi a fost finanţat cu 250.000 de lei de administraţia locală.

Scena morţii lui Mihai Viteazul la festivalul medieval din Hunedoara

Titlul spectacolului “Io, Mihai Voievod şi ţara” a stârnit şi unele controverse, deoarece mulţi hunedoreni au reclamat că Mihai Viteazul nu este un personaj reprezentativ pentru istoria Hunedoarei, aşa cum sunt membrii de seamă ai familiei Huniazilor.

Festivalul medieval de la Castelul Corvinilor se încheie duminică.


Vă recomandăm şi:

Blestemul frumoasei Beatrice, ultima prinţesă a Corvinilor şi cea mai bogată femeie din Transilvania medievală: şi-a văzut soţul ucis şi copiii otrăviţi

Beatrice de Frangepan a fost considerată una dintre cele mai frumoase şi bogate prinţese din Regatul Ungar. În ciuda frumuseţii cu care a fost binecuvântată, viaţa moştenitoarei Castelului Corvinilor a fost o înşiruire de drame care au culminat cu moartea soţului ei şi a celor doi copii, ultimii urmaşi ai familei Corvinilor.

De ce erau interzise slujbele în Biserica lui Matia Corvin din Hunedoara şi legătura cu ciudatul principe Rakoczi I

Cea mai veche biserică din municipiul Hunedoara poartă hramul Sfântului Nicolae, iar potrivit istoricilor datează din vremea regelui Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara. Biserica ridicată în apropierea Castelului Corvinilor stârneşte controverse privind vechimea ei, dar şi datorită unor legende vechi.

Dragostea nebună dintre regele Ungariei şi o tânără din Ardeal - cea mai frumoasă legendă a familiei lui Ioan de Hunedoara

Contestată de istorici, legenda Corvinilor, ilustrată în trecut pe frescele din veranda Aripei Matei a castelului din Hunedoara, se numără printre cele mai cunoscute povestiri despre originea voievodului Ioan de Hunedoara. Povestea spune că Ioan (Iancu) ar fi fost, de fapt, copilul din flori al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, îndrăgostit de o româncă din zona Hunedoarei.

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Cea mai înfricoşătoare poveste adevărată din istoria Castelului Corvinilor este cea a decapitării domniţei Ana (Barbara) Torok, de către soţul ei, nobilul Ioan Torok, cel care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI. Domniţa a sfârşit torturată şi ucisă cu un piron, pentru că îşi înşelase soţul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite