FOTO Noul sediu de lux al Episcopiei Devei şi Hunedoarei a fost, în trecut, depozit de băutură şi cazino

FOTO Noul sediu de lux al Episcopiei Devei şi Hunedoarei a fost, în trecut, depozit de băutură şi cazino

Episcopia Devei şi Hunedoarei va avea un sediu administrativ impunător. FOTO: ADEVĂRUL

Sediul administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei va fi mutat într-o clădire de lux, situată în centrul istoric al municipiului Deva, la mică distanţă de catedrala Sfântul Nicolae şi de vila impresionantă în care a locuit primul şef de guvern comunist Petru Groza.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Construcţia achiziţionată în urmă cu aproximativ trei ani de Episcopie a fost folosită în trecut ca sediu şi depozit al producătorului de băuturi alcoolice Vinalcool Deva.

A funcţionat, de asemenea, ca restaurant şi cazino, dar în anii dinaintea cumpărării ei de către episcopie fusese închisă. De altfel, fostul administrator al Vinalcool Deva, Vasile Toma, a fost arestat în anul 2006 pentru spălare de bani, într-un dosar în care a fost acuzat că a produs prejudicii de peste un milion de euro. „Clădirea datează die la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea şi a fost folosită şi ca spaţiu de locuit, dar şi ca sediu de societate comercială care se ocupă cu afacerile cu băutură”, confirmă istoricul Ioachim lazăr.

Lucrările de restaurare a viitorului sediu administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoara au început în toamna anului 2010, dar au întâmpinat unele probleme de ordin financiar, ceea ce a dus la îngreunarea lderulării proiectului. „Reabilitarea clădirii este încă în desfăşurare, însă nu ştim când va fi finalizat proiectul”, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopieie Devei şi Hunedoarei. Surse neoficiale susţin că până în prezent cheltuielile cu renovarea şi cu achiziţionarea imobilului au depăşit 300.000 de euro. De altfel, într-un comunicat de presă trimis la sfârşitul anului 2010, reprezentanţii Episcopiei recunoşteau faptul că au cheltuit o sumă importantă pentru cumpărarea vechiului sediu al Vinalcool.

Costuri mari pentru un sediu de lux
Achiziţionarea imobilului a necesitat eforturi uriaşe din partea Episcopiei, iar acest lucru a îngreunat foarte mult posibilitatea renovării şi utilizării acestuia în cel mai scurt timp.

Avându-se în vedere faptul ca valoarea cheltuielilor de renovare a clădirii este extrem de ridicată, iar resursele financiare ale Episcopiei nu sunt suficiente pentru a duce la bun sfârşit lucrarea începută, reprezentanţii Sectorului Economic îndrumaţi de specialişti autorizaţi în accesarea de fonduri europene şi care au dorit sa sprijine Episcopia Devei şi Hunedoarei, vor încerca iniţierea unui proiect european care are ca obiect restaurarea şi amenajarea corespunzătoare a noului sediu administrativ al Episcopiei Devei si Hunedoarei”, informa la acea vreme instituţia.
Proiectul european nu a fost realizat până în prezent.
 

În noua clădire a episopiei a funcţionat un restaurant. D.G.

Imagini din aceeasi galerie
 • În noua clădire a episopiei a funcţionat un restaurant. D.G.
 • Macheta curţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei. D.G.
 • Episcopia Devei şi Hunedoarei va avea un sediu administrativ nou. D.G.
 • O echipă de arhitecţi a lucrat la îmbunătăţirea aspectului construcţiei.
 • Clădirea e construită într-o zonă istorică a Devei. D.G.
 • Lucrările nu sunt finalizate. D.G.
 • Machetele noului sediu al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. D.G.
 • Machetele noului sediu al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. D.Guţă
 • Clădirea a funcţionat în treut ca sediu al Vinalcool.
 • Clădirea a funcţionat în treut ca sediu al Vinalcool. D.G.
 • Renovarea noului sediu a început în urmă cu doi ani. D.G.
 • Clădirea a funcţionat în treut ca sediu al Vinalcool. D.G.
Distribuie imaginea
citeste totul despre: