FOTO Cetatea medievală batjocorită de localnici. Au transformat un turn în WC improvizat şi nu se ruşinează de mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea medievală Orăştie se numără printre atracţiile judeţului Hunedoara, însă localnicii nu ţin cont de acest lucru. Un turn al monumentului a fost transformat într-un wc-public improvizat, în care trecătorii îşi fac nevoile.

Cetatea medievală a Orăştiei a fost clădită în urmă cu opt secole de saşi, pe amplasamentul unei cetăţi mai vechi, care la acea vreme era înconjurată de mlaştini, susţin istoricii.

Zidurile ei au rezistat vremurilor, iar în interiorul lor se află două biserici „gemene” şi o rotondă, veche de aproape un mileniu. În ultimii ani, aşezarea a rămas neîngrijită, iar turnurile cetăţii s-au transformat în adevărate wc-uri publice improvizate şi pline de mizerie. Unul dintre acestea, învecinat sinagogii, a devenit un loc obişnuit unde trecătorii îşi fac nevoile.

„Deşi cetatea medievală se numără printre obiectivele turistice importante din judeţ şi este, practic, mândria localnicilor din Orăştie, intrarea în turn nu a fost închisă pentru a se oprivandalismele, iar în jurul ei nu au fost amenajate wc-uri publice”, spune un localnic care a fotografiat mizeria din turnul cetăţii.

Imagine indisponibilă

Reprezentanţii primăriei susţin că în curând soarta ansamblului istoric se va schimba. Primăria Orăştie a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest un proiectul de restaurare şi conservare a Cetăţii Orăştiei, pentru care speră să primească finanţare de circa cinci milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional. Potrivit realizatorilor proiectului, obiectivele acestuia sunt restaurarea, conservarea si consolidarea cetăţii Orăştiei în suprafaţă de 1.355 de metri pătraţi, prin lucrări de reîntregire si reconstituire a zidurilor si turnurilor cetăţii, amenajări exterioare (pavaje si pietonal, mobilier urban, iluminat, sistem de colectare a apelor pluviale) şi promovarea produsului turistic Cetatea Orăştiei.

Imagine indisponibilă

Cei care vizitează cetatea medievală pot vedea în incinta ei următoarele monumente:
Ruinele Rotondei, ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din patră şi mortar, au fost descoperite în spatele bisericii reformate şi a celei evanghelice din cetate. Aşezarea, una dintre cele mai vechi capele medievale din ţară, a fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990. Acum vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile aşezării care a servit nobililor de la începutul mileniului trecut.

Imagine indisponibilă

Biserica reformată din cetate datează din secolul al XIII-lea, fiind la origine biserică romano-catolică. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de peste 50 de metri bisericii, de unde putea fi supravecgeahtă Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat. Turnul s-a prăbuşit în urma unui cutremur, în anul 1838, iar din materialul rezultat în urma prăbuşirii au fost construite două turnuri, unul de peste 20 de metri, pentru biserica reformată şi altul, de aceeaşi înălţime a fost adăugat bisericii învecinate, de cult evanghelic.

Imagine indisponibilă

Biserica evanghelică luterană a fost construită la începutul anilor 1820, iar turnul ei a fost ridicat două decenii mai târziu. În interiorul ei se află o orgă construită în preajma anului 1900 încă funcţională, iar turiştii care doresc să admire panorama oraşului o pot face urcând în turnul vechii biserici.

Imagine indisponibilă

Sinagoga Orăştiei, aflată în vecinătatea zidurilor vechi ale cetăţii, datează de un secol şi jumătate şi reprezintă una dintre monumentele reprezentative pentru istoria oraşului. A funcţionat până la mijlocul secolului XX, când în Orăştie a trăit o comunitate de câteva sute de evrei. La începutul anilor 2000, clădirea sinagogii a fost renovată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Oraşul plin de „bijuterii” istorice. Poveştile celor mai frumoase clădiri din centrul vechi al Orăştiei

FOTO Cetatea Orăştiei, după restaurare. Planurile primăriei pentru monument, în proiectul de cinci milioane de euro

Satul - muzeu construit cu case vechi de sute de ani, aduse de la zeci de kilometri. Cum sunt salvate casele bătrâneşti

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite