Explicaţiile celor mai bizare picturi din biserici: scenele explicite din Iad şi mesajele apocaliptice ale lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe biserici vechi se pot mândri cu picturi cu totul neobişnuite, realizate de artişti populari necunoscuţi sau de pictori faimoşi pentru talentul lor, printre aceştia din urmă numărându-se şi călugărul Arsenie Boca.

Biserica Densuş se numără printre cele mai vechi biserici din ţară şi impresionează prin arhitectura sa. Cei care trec pragul aşezării medievale ajung în faţa mai multor picturi ciudate, rar întâlnite în alte locuri. Pe pereţii ei străjuiesc picturi bizantine vandalizate în trecut de cotropitorii turci, care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi, dar şi icoane stranii. Una dintre ele îl reprezintă pe Iisus Hristos în costum popular românesc.

O altă scenă o înfăţişează pe Sfânta Marina luptându-se cu diavolul. O pictură îl arată pe apostolul Toma, în timpul schingiuirii sale. Imaginea sfântului care îşi poartă pielea pe spate, agăţată într-un băţ a fost reprodusă conform tradiţiei, care spune că apostolul Toma a predicat Evanghelia în India, iar localnicii l-au schingiuit, trâgând pielea de pe el. Şi alte biserici din Ţara Haţegului sunt împodobite cu picturi ale sfinţilor, care au fost profanate prin scoaterea ochilor. Turcii care au invadat aceste locuri în trecut au fost găsiţi vinovaţi de distrugerea lor, însă în unele credinţe populare se spune că ochii sfinţilor au fost scoşi de vrăjitoare, care credeau astfel că luându-le ochii, le iau puterea.

hunedoara densus

Diavolii goi din biserici
Mai multe biserici vechi din Transilvania au ajuns faimoase pentru nudurile înfăţişate pe pereţii lor, de artiştii anonimi ai secolelor trecute. Lăcaşele din Corund, Almaş Sălişte şi Gurasada au păstrat zeci de astfel de picturi, în care credincioşilor li se arată cum vor fi pedepsiţi cei care nesocotesc învăţăturile religioase, posturile şi sfaturile preoţilor. Victimele dezgolite sunt chinuite şi umilite de dracii goi în scene care stârnesc curiozitatea privitorilor. În biserica din satul hunedorean Almaş Sălişte, în tabloul „Judecăţii de Apoi” sunt explicate în cuvinte scrise cu caractere chirilice, patimile la care vor fi supuşi „cârciumarul care îndoaie vinul cu apă, iar apoi îl vinde scump”, „morarul care ia prea multă vamă” (spânzuraţi), „muierea care nu face prunci” (atacată de doi şerpi care o muşcă de sâni), „omul care păcătuieşte pentru că doarme duminica dimineaţa” (pus într-un coşciug). Scene similare au fost descrise şi pe pereţii bisericii medievale din Gurasada.

gurasada

„Pictorul acestui rai şi iad e pictorul ţăran, pictorul anonim ieşit de-a dreptul din rândul poporului. O dovadă indirectă ar fi multele inscripţii explicative, mai ales referitoare la iad, unde artistul îşi varsă tot veninul asupra femeilor şi a duşmanilor păgâni. E ceva izvorât din simplicitatea şi originalitatea sufletului ţărănesc”, scria istoricul de artă Virgil Vătăşianu, în volumul „Vechile biserici de piatră româneşti din judeţul Hunedoara”, din 1930.

Mesajele apocaliptice ale lui Arsenie Boca
Controverse au stârnit şi picturile bisericeşti ale călugărului Arsenie Boca, realizate în anii 1970 la Biserica Drăgănescu. O scenă bizară este cea a Învierii. În fundalul icoanei diafane a Mântuitorului, au fost pictate mai multe imagini apocaliptice printre care şi două clădiri în flăcări, care seamănă celor două turnuri gemene din New York devastate în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. Reprezentanţii bisericii explicau că asocierea scenei pictate de părintele Arsenie cu cea a tragediei din New York este doar o interpretare speculativă. O altă ilustrare controversată din Biserica Drăgănescu este cea a omului modern şi a luxului în care trăieşte, şi ea realizată de pictor în anii 1970. Pictura are un mesaj straniu.

„M-am însurat, mi-am rotunjit ţarina, mi-am cumpărat milioane de cai putere, caut locuinţă pe altă planetă, aşa că rogu-te să mă ierţi, nu pot veni. Nu mai avem această preocupare”, a scris Arsenie Boca explicând scena „omului modern”, desenat vorbind la telefonul mobil şi privind spre decolarea unei nave spaţiale, în timp ce este vegheat de un înger. „Le-ai câştigat dobândind lumea toată, dar ţi-ai pierdut sufletul”, este mesajul îngerului pictat de Arsenie Boca, arătând spre invenţiile lumii contemporane. „Cu ştiinţa aţi dezlănţuit cataclismul stihiilor asupra voastră. Aşa vă trebuie. Aţi început sfâşitul lumii”, adăuga Arsenie Boca în aceeaşi frescă.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Românii care vor să cumpere un sat întreg pentru a-l salva de la dispariţie. Ce poveste fascinantă ascunde locul părăsit, cu biserică şi drum de marmură

Povestea satului Alun, clădit la marginea carierei de marmură şi abandonat aproape în totalitate, a dat naştere unei iniţiative neobişnuite: mai mulţi tineri vor să cumpere casele părăsite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viaţă aşezarea din Ţinutul Pădurenilor.

FOTO Soarta tristă a bisericilor vechi româneşti, bijuteriile din lemn ajunse ruine sumbre: „Preoţii s-au temut să intervină“

Aproape 100 de biserici vechi de lemn, multe dintre ele aflate pe lista monumentelor de patrimoniu, s-au şubrezit cu trecerea timpului, iar degradarea accentuată le-a adus pe câteva în pragul ruinării. Bisericile se află în mijlocul unor comunităţi restrânse şi izolate, care nu au posibilitatea de a salva aceste bijuterii arhitectonice ale satelor.

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Ucenica lui Arsenie Boca, maica Zamfira îşi are locul de veci la Mănăstirea Prislop, alături de mormântul părintelui. I-a fost alături timp de peste 40 de ani, din primele zile în care a ajuns la mănăstire şi până la moartea duhovnicului. Povestea ei de viaţă este cutremurătoare. Potrivit unor mărturii, a fost salvată de la moarte de părintele Arsenie Boca şi, la rândul ei, a fost ucenica şi “îngerul păzitor” al acestuia.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite