Cele mai extravagante maşini inventate de români: automobilul cu două roţi care atinge 300 de kilometri pe oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Automobil Virgilius.
Automobil Virgilius.

Industria auto are o istorie de peste un secol în România. Inginerii Justin Capră şi Aurel Persu au fost marii inovatori ai epocii lor însă şi alţi fabricanţi de maşini au rămas celebri pentru prototipurile lor.

Producţia autohtonă de automobile are o istorie de peste un secol. Prima fabrică de autovehicule a fost fondată la Arad, în 1908. De-a lungul timpului numeroşi ingineri români s-au făcut cunoscuţi pentru invenţiile şi prototipurile lor.

Aurel Persu a intrat în istorie la începutul anilor 1920. A creat un automobil revoluţionar cu forma aerodinamică a picăturii de apă în cădere, brevetându-şi invenţia în Germania, la 19 septembrie 1924. Automobilul inginerului român a fost dotat cu frâne pe saboţi şi avea o capacitate cilindrică de 1.400 cmc. A fost supus unor probe de anduranţă, parcurgând peste 100.000 de kilometri cu el, cu o viteză maximă de 80 kilometri pe oră. Maşina inventatorului român putea lua viraje strânse la viteza de 60 de kilometri pe oră. Automobilul a fost donat Muzeului Naţional Tehnic Dimitrie Leonida în 1969, şi este în stare de funcţionare şi în prezent.

Gheorghe Gal a fost campion de motociclism în anii 1930, iar în anii 1950 a intrat în istorie construind un microautomobil, cu trei roţi, dotat cu un motor Jawa de 250 cmc, 12 CP si un consum de 4,3litri/100 kilometri. Automobilul Gal avea o lungime de 2,60 metri, două locuri, direcţia pe roţile din faţă, schimbătorul de viteze la volan. Putea atinge o viteză de până la 75 Km/h. Câteva exemplare din prototipul lui Gheorghe Gal, care circulau în anii 1950 pe străzile din Bucureşti, s-au păstrat.

Unul dintre automobilele cele mai exotice ale anilor 1950 s-a numit De Karaso Simplon şi a fost realizat în Uzinele din Reşiţa. Avea o caroserie monobloc din răşina poliesterică armată cu fibră de sticlă montată pe o infrastructură echipată cu motor Renault. Karaso Simplon era confecţionat manual şi impresiona prin tapiţeria din piele ecologică şi prin ornamentele sale exterioare unicat.

Prototipurile lui Justin Capră
Unul dintre marii inventatori români a fost Justin Capră. Printre inovaţiile sale s-au numărat automobilul Virgilius, cu două roţi, echipat cu un motor de avion de 105 CP. Vehiculul cu o greutate de 250 de kilograme putea atinge 300 km/oră. Justin Capră a realizat şi cea mai mică maşină din lume, Soleta F, care consuma 0,5 l la 100 de kilometri. A construit numeroase prototipuri de maşini nepoluante şi motorete electrice.

hunedoara

În anii 1970 românii au pus în funcţiune primul autobuz cu etaj. Maşina putea transporta pe scaune 74 de oameni şi a fost folosită în 1974 pentru a efectua curse între Bucureşti şi Amara.

automobil

Cea mai elegantă maşină autohtonă a anilor 1940 a fost Malaxa. Automobilele create în uzinele celebrului industriaş Nicolae Malaxa erau echipate motoare cu trei cilindri in stea, aveau 30 CP, şase locuri şi atingeau o viteză de 120 km/h, consumul de benzină fiind de 10 l/100 km. Între anii 1945 şi 1947 uzinele Malaxa au produs 2.000 de automobile, iar majoritatea au fost vândute la export. Ulterior, potrivit unor istorici, sovieticii au decis să mute linia de asamblare de la Reşiţa în U.R.S.S., după ce un oficial de la Moscova a fost transportat cu un automobil Malaxa şi a rămas impresionat de performanţele acestuia.

hunedoara

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dan Mărculescu, medicul legist care a transformat morga din Deva într-un laborator hi-tech

Medicul legist Dan Mărculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, este autorul unei inovaţii care a adus morga din Deva la standardul unui laborator hi-tech. Sistemul brevetat de medicul hunedorean în 2010 oferă posibilitatea urmăririi on-line a autopsiilor realizate în morga SJML Hunedoara.

Raul Oaida va fi cetăţean de onoare al municipiului Deva. Tânărul a uimit Europa cu invenţiile sale

Administraţia locală a Devei a propus acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului lui Raul Oaida, tânărul inventator, care a devenit cunoscut în lume după ce a  construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat.

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite