Căutători de comori dacice achitaţi după o anchetă de zece ani. Cum au motivat magistraţii decizia în celebrul dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ADEVĂRUL. ARHIVĂ.
FOTO: ADEVĂRUL. ARHIVĂ.

Opt dintre cei zece inculpaţi într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare ale traficului de comori dacice furate din Munţii Orăştiei îşi aşteaptă sentinţele definitive, la Curtea de Apel Alba Iulia. După zece ani de la punerea sub învinuire, alţi doi foşti căutători de comori, Laszlo Olah şi Remus Popa, au fost achitaţi. Magistraţii au arătat de ce au luat această decizie.

Aproape zece ani au trecut de la trimiterea în judecată a celor zece inculpaţi într-unul dinter cele mai răsunătoare dosare ale comorilor dacice furate din Munţii Orăştiei şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor. Procesul este judecat la Curtea de Apel Alba Iulia şi are ca termen data de 23 august. În 2015, Judecătoria Deva i-a condamnat, pe fond, pe inculpaţi la pedepse cuprinse între doi ani şi şase ani de închisoare şi la plata unor daune de peste 1,5 milioane de euro, pentru bunurile de patrimoniu traficate, printre care se numărau mai multe spirale de aur masiv, celebrele brăţări dacice.

Din zece au rămas opt
Între timp, doi căutători de comori trimişi în judecată în acest dosar au fost achitaţi. La judecarea dosarului pe fond, Laszlo Olah şi Remus Popa au primit câte doi ani de închisoare pentru infracţiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, însă Curtea de Apel Alba Iulia a disjuns cauza cu privire la faptele celor doi şi achitarea acestora. Magistraţii au motivat decizia de achitare a celor doi.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2000 – octombrie 2007, Laszlo Olah s-a deplasat în mod repetat în zona Munţilor Orăştiei, fiind însoţit de Remus Popa. Cei doi se cazau în comuna Beriu, din judeţul Hunedoara, în zona sitului arheologic Sarmizegetuza Regia. Aici, singuri sau însoţiţi de vreunul din localnici, efectuau detecţii şi săpături neautorizate în următoarele puncte arheologice ale sitului: Dealul Strugariului, Dealul Muncelului, Feţele Albe.

Laszlo Olah şi Remus Popa au revenit în zonă în seara zilei de 2 octombrie 2007 când s-au cazat la domiciliul unui localnic din Beriu, unde şi-au parcat şi autoturismul de teren marca Daewoo Musso. În dimineaţa zilei de 3 octombrie 2007, ambii s-au echipat în ţinută de camuflaj şi s-au deplasat în situl arheologic situat în punctul Dealul Strugariului, unde s-au cazat în podul grajdului unei localnice. În zilele de 3 şi 4 octombrie 2007, au efectuat detecţii neautorizate în zona acestui punct arheologic.

Căutaţi în Munţii Orăştiei

La data de 3 octombrie 2007, anchetatorii au efectuat o percheziţie la domiciliul săteanului din Beriu unde cei doi şi-au lăsat maşina. Au găsit două detectoare de metale şi autoturismul de teren al lui Laszlo Olah, în care se aflau două staţii emisie-recepţie, un acumulator pentru staţie de emisie-recepţie, o husă pentru detector de metale şi 81 de acumulatori pentru acesta, echipament de camping şi escaladă, unelte pentru săpat, bani, înscrisuri şi alte bunuri.

În noaptea de 3 spre 4 octombrie 2007, cei doi au avut o convorbire telefonică cu un localnic, care i-a informat despre percheziţie. Au abandonat în grabă locaţia în care se aflau, dar înainte de a părăsi zona, au îngropat detectorul pe care îl aveau cu ei şi s-au ascuns, fără să fie descoperiţi în cursul acţiunilor de scotocire desfăşurate de poliţişti şi jandarmi.

În noaptea de 5 spre 6 octombrie 2007, după ce au fost localizaţi şi depistaţi prin mijloace de supraveghere electronică, au fost reţinuţi în oraşul Avrig, localitate unde au ajuns cu autostopul. Mai târziu, poliţiştii au descoperit şi detectorul îngropat de cei doi, care a fost pus la dispoziţia instanţei împreună cu celelalte obiecte corp delict.

Nici unul dintre inculpaţii nu a recunoscut faptele reţinute în sarcina lor. Au declarat că le place zona şi că se aflau în excursie, fiind interesaţi să culeagă „nuci” şi că cumpere „brânză de la o femeie”.

Faptele s-au prescris

Au fost achitaţi, la capătul unui proces de aproape zece ani, datorită împlinirii termenului de prescripţie pentru faptele de care au fost acuzaţi.

„În cauză instanţa de apel analizând împlinirea termenului de prescripţie pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor constată că activitatea infracţională a inculpaţilor a fost reţinută ca fiind finalizată prin reţinerea celor doi inculpaţi la data de 3 octombrie 2007 dată de la care se va analiza împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Cum infracţiunile deduse judecăţii în prezenta cauză au fost epuizate în luna octombrie 2007, rezultă că la data soluţionării apelurilor şi stabilirii definitive a răspunderii penale în prezenta cauză, fusese împlinit termenul de prescripţie specială de 7 ani şi 6 luni reglementat de legea penală mai favorabilă fiind împlinit. Se va înceta procesul penal cu privire la inculpaţi pentru infracţiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperirile uimitoare din cetatea dacilor Sarmizegetusa Regia: comori de aur, obiecte stranii şi mii de kosoni

O legendă veche din Munţii Orăştiei spune că în noaptea de Sânziene flăcările bat pe comori, iar oamenii pot vedea, deasupra locurilor unde acestea au fost ascunse, scântei ridicându-se spre cer. Mirajul aurului i-a îndemnat pe oameni, de secole, să scotocească ascunzişurile munţilor unde s-au aşezat strămoşii noştri. O serie de descoperiri din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală bogăţia vechilor locuitori ai acestui ţinut.

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Trei kosoni din aur au fost recuperaţi din Belgia de autorităţile statului român. Monedele dacice fac parte dintr-un tezaur furat de braconieri din Sarmizegetusa Regia.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite