Bella, vulpea care se crede câine şi îi păzeşte pe turişti în Retezat. Imagini inedite din zona Lacului Bucura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în zona Lacului Bucura din Masivul Retezat au toate şansele să întâlnească o vulpe mai puţin obişnuită. De peste doi ani, Bella îi întâmpină pe călătorii care îşi aşază tabăra pe malul lacului şi le arată prietenia în speranţa că va fi recompensată cu mâncare.

O vulpe prietenoasă a devenit o atracţie a zonei Lacului Bucura din Masivul Retezat. Vulpea Bella îi întâmpină într-un mod neobişnuit pe cei care îşi aşază tabăra pe malul lacului glaciar sau în refugiul montan din apropiere. Numeroase fotografii şi filmuleţe publicate pe Internet o înfăţişează gudurându-se pe lângă turişti, în aşteptarea unor porţii. Uneori, vulpea face şi pe câinele de pază al oamenilor.

„Stă la cinci – zece metri de tine, în fund, ca şi un căţel, şi aşteaptă să îi dai mâncare sau să o chemi. Este periculos să o atingi, pentru că e un animal sălbatic”, spune Lucian, unul dintre cei care au întâlnit-o.

De doi ani, vulpea Bella poate fi văzută în preajma Lacului Bucura. Uneori, se plimbă printre corturi şi fură mâncarea lăsată la vedere, alteori îi urmează pe turişti pe traseele montane spre vârfurile Retezatului, iar apoi se întoarce la Bucura.

Lacul Bucura (situat la 2040 metri altitudine) are aproape nouă hectare şi este cel mai întins lac din Masivul Retezat şi, totodată, cel mai întins lac glaciar din România. Adâncimea sa maximă este de 15,5 metri. Pe malul lacului se află un refugiu Salvamont şi se poate campa. De asemenea, este unul dintre cele mai vizitate lacuri din Retezat.

image

Vă recomandăm şi:

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

S-au împlinit 17 ani de la una dintre cele mai mari catastrofe din ultimele decenii: timp de trei zile, între 12 şi 14 iulie 1999, ploile intense din Retezat au provocat viituri şi alunecări de teren, care au distrus un cămin muncitoresc de la poalele Barajului Gura Apelor, în care se aflau zeci de oameni. 14 persoane au murit. Totuşi, barajul lacul de acumulare a prevenit un dezastru cu urmări mult mai mari.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite