Aurel Vlaicu a fost omagiat în satul natal. Cum a fost sărbătorit celebrul aviator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost depuse coroane de flori la statuia aviatorului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Au fost depuse coroane de flori la statuia aviatorului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Aurel Vlaicu, pionierul aviaţiei româneşti, a fost omagiat duminică în satul său natal Aurel Vlaicu (Binţinţi). Sute de hunedoreni au participat la evenimentele dedicate aviatorului român.

Aurel Vlaicu (1882 - 1913), primul aviator român care a zburat cu un aparat de producţie proprie a fost omagiat în satul său natal, care îi poartă acum numele. Întreaga comunitate a satului Aurel Vlaicu (Binţinţi) a participat la sărbătoarea dedicată marii personalităţi, de la al cărui prim zbor s-au împlinit 107 ani.

Evenimentele au început duminică dimineaţa în centrul satului hunedorean. Aici a avut loc crosul Icarul din Biţinţi.

A urmat Liturghia la biserica din sat, urmată de slujba de pomenire a lui Aurel Vlaicu, iar la bustul său ridicat în vecinătatea casei sale natale şi muzeului au fost depuse coroane de flori.

Fanfara din Petreşti a acompaniat festivităţile, care au continuat cu un miting aviatic, în onoarea inventatorului În satul său natal Aurel Vlaicu, a ridicat în vara anului 1909 primul său planor.

Fanfara, la sărbătoarea lui Aurel Vlaicu

aurel vlaicu
aurel vlaicu
aurel vlaicu
aurel vlaicu
aurel vlaicu
aurel vlaicu

Vă recomandăm să citiţi şi:

Topul satelor româneşti pe care străinii le-au făcut faimoase. Cum a ajuns celebru satul Glod după turnarea unui film scandalos

Prinţul Charles se numără printre personalităţile care au făcut cunoscute în întreaga lume frumuseţile Transilvaniei, după ce s-a lăcat fermecat de satul Viscri. Şi alte sate ale României au fost puse pe harta destinaţiilor turistice de străini.

Satul rămas fără oameni de jumătate de secol. Natura l-a înghiţit cu totul şi l-a transformat într-un loc de basm

Ruinele unei biserici vechi, care poartă ca pecete o inscripţie stranie, şi câteva case prăbuşite parţial, ascunse de vegetaţia abundentă, au rămas mărturii ale existenţei satului Curpenii Silvaşului, un loc tainic părăsit complet de mai multe decenii, unde natura a creat peisaje fascinante.

Soarta tristă a şcolilor din sate: peste 400 au dispărut în Hunedoara, în 20 de ani, iar clădirile au ajuns grajduri şi ruine

În ultimele două decenii, numărul şcolilor din satele Hunedoarei s-a redus de la 462 la doar 52, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Multe dintre clădirile fostelor unităţi şcolare au rămas în conservare, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Altele au ajuns grajduri şi ruine.

Iarna în 1930 pe uliţele din Ţinutul Pădurenilor. Imaginile rare care surprind atmosfera pitorească a satelor

O serie de fotografii realizate la începutul anilor anilor 1930 în satele din Ţinutul Pădurenilor arată cum întâmpinau localnicii iernile grele. Imaginile au fost păstrate în arhivele Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite