Aur exploatat cu cianuri la Certej. Compania canadiană a primit un aviz de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a primit aviz de mediu pentru a începe exploatarea aurului cu cianuri la mina deţinută în Certej, judeţul Hunedoara. Pentru a putea începe lucrările de exploatare, canadienii mai au nevoie doar de o autorizaţie de construcţie pentru a redeschide mina.

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation este la un pas de a incepe lucrările de exploatare de la mina de la Certej, de pe urma cărora vor obţine patru tone de aur şi peste 20 de tone de argint din mină. 

Eldorado Gold Corporation a obţinut aviz de mediu pentru exploatarea aurului cu cianuri la Certej. După ce obţine şi autorizaţie de redeschiderea minei, canadienii vor putea începe extragerea minereurilor, informează pesurse.ro

Activiştii pentru protecţia mediului au reacţionat imediat şi spun că proiectul presupune folosirea a peste 1.600 de tone de cianuri de sodiu, iar exploatarea, care se va face pe o suprafaţă de 450 de hectare, s-ar suprapune peste un sit natural protejat, Natura 2000.

Reprezentanţii Eldorado Gold Corporation anunţau la începutul lunii septembrie că în prima parte a trimestrului al patrulea vor începe explorarea zăcămintelor Brad, Deva şi Muncel din judeţul Hunedoara, şi tot atunci anunţaseră că finalizaseră lucrările de foraj la exploatarea de la Certej.

Acordul de mediu pentru exploatarea aurului obţinut în anul 2012 de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a fost contestat în instanţă chiar de Ministerul Mediului. Între timp, compania s-a conformat şi a reuşit să dovedească faptul că s-a aliniat standardelor de mediu.


Citeşte şi:

FOTO Muntele de aur al Hunedoarei: povestea vechiului orăşel minier Săcărâmb, Eldorado din secolele trecute

Un ţinut fascinant se dezvăluie turiştilor într-o zonă izolată de munţi şi de păduri, nu departe de municipiul Deva, la capătul unui urcuş de aproape zece kilometri. Despre Săcărâmb, istoricii spun că în secolele trecute a fost unul dintre cele mai căutate locuri de către europenii cuprinşi de febra aurului. Aici s-au stabilit pentru a munci în minele înfiinţate la mijlocul secolului XVIII, oameni din toate părţile continentului.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite