VIDEO Fetiţa campioană la jocul cu pahare. Are printre cele mai rapide mâini din lume şi le coordonează perfect cu ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Galben FOTO Valentin Trufaşu
Alexandra Galben FOTO Valentin Trufaşu

Alexandra Galben (11 ani), elevă în clasa a V-a la şcoala nr. 40 din Galaţi, a obţinut premiul I la toate materiile pe care le are le învaţă la şcoală din clasa I până în prezent. Adolescenta performează însă într-un sport aproape necunoscut românilor, denumit „Speed stacks“ sau jocul cu pahare, cum mai este numit.

Alexandra Galben se transformă când începe să facă exerciţiile speed stacks, un sport aflat la început de drum în România, dar care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi. Corpul i se arcuieşte ca la o pisică, mâinile ei se mişcă cu o viteză incredibilă, iar dexteritatea de care dă dovadă este extraordinară. A aflat de acest sport acum trei ani şi jumătate, când actualul ei antrenor, Tudor Burlui, a venit la şcoala unde învaţă şi a efectuat exerciţiile cu câţiva copii pentru a le testa abilităţile.

„Prima oară nu prea mi-a ieşit, dar am participat la un concurs de speed stackes pe şcoală şi, spre mirarea mea, l-am câştigat“, ne dezvăluie Alexandra cum şi-a început aventura în acest sport care presupune o coordonare perfectă între ochi şi mâini. După multă muncă şi mii de exerciţii efectuate, adolescenta a ajuns fata cu cele mai rapide mâini din România şi chiar din lume la categoria ei de vârstă, dovadă fiind un concurs naţional câştigat recent.

Unul dintre cele mai frumoase momente pe care le-a trăit a fost când a primit cadou de la mama sa un set de pahare speed stacks, astfel încât acum poate să exerseze oricât îşi doreşte. Speed stacks (n.r. ‒ în traducere înseamnă stivuire rapidă) este un sport în care participanţii trebuie să aşeze un set de pahare speciale în formă de piramidă cu o viteză extraordinară, contra cronometru.

„Când se începe stivuirea paharelor, aceasta se realizează secvenţial odată cu mâna dreaptă, odată cu mâna stângă, într-o anumită formă, după care revenim în locul de unde am început, paharele se coboară şi ajung în forma iniţială“, ne explică Tudorel Burlui (46 de ani), instructor de speed stacks din 2013, care încearcă de atunci să obţină recunoaşterea acestuia ca sport în România.

Concurenţii au nevoie de rapiditate şi de îndemânare, deoarece în timpul unei probe folosesc până la 20 de pahare, iar Alexandra beneficiază din plin de amândouă. Stau dovadă cele şapte medalii, majoritatea de aur, obţinute la competiţiile la care a participat. Uimeşte mereu viteza extraordinară cu care adolescenta reuşeşte să mişte paharele, dar şi abilitatea pe care şi-a format-o de a le manevra fără să le scape din mâini.

Exerciţiile de speed stacks pot fi realizate în pereche, când acestea sunt făcute de doi concurenţi, ceea ce creşte gradul de dificultate al probei, pentru că sincronizarea acestora trebuie să fie perfectă, individual, când lucrează doar o singură persoană, şi pe echipe, când se succed la aceeaşi masă mai mulţi competitori.

Coordonare mână-ochi, viteză de reacţie şi ambidexteritate

Regretul Alexandrei este că sunt prea puţine competiţii de speed stacks la nivel naţional, de regulă cam una pe an, ţinând cont că acest sport abia începe să fie cunoscut în ţară. Speed stacks a apărut la începutul anilor '80 în sudul Californiei (SUA), iar în prezent mai mult de 36.000 şcoli de pe toată planeta au introdus acest sport în programa de educaţie fizică şi sport.

Beneficiile acestui sport sunt extrem de importante. „Este vorba de coordonarea mână-ochi, viteza de reacţie şi ambidexteritatea. Nu este nevoie să mă întorc. Ştiu ce urmează, ştiu unde sunt aşezate paharele. Alexandra poate să le aşeze şi cu ochii închişi. Speed stacks este folosit şi de persoanele care au anumite afecţiuni neurologice, ce le împiedică să strângă un obiect sau să ducă un pahar la gură, iar prin aceste exerciţii reuşesc să îşi recapete aceste funcţii“, punctează Tudorel Burlui.

alexandra galben campioana joc de pahare 2

Alexandra alături de antrenorul ei de speed stacks, Tudorel Burlui FOTO Valentin Trufaşu

Un studiu universitar făcut de Dr. Brian Udermann, de la  Universitatea Wisconsin-Lacrosse, a stabilit faptul că speed stacks înbunătăţeşte coordonarea mână-ochi şi viteza de reacţie cu până la 30%. De asemenea, ajută la dezvoltarea performanţelor în mod egal pentru ambele părţi ale corpului. Prin mărirea acestor performanţe, elevul îşi dezvoltă mai mult partea dreaptă a creierului, care găzduieşte conştientizarea, concentrarea, creativitatea şi ritmul.

Utilizarea ambelor mâini este extrem de importantă în speed stacks şi antrenează copilul pentru multiple activităţi, cum ar fi cântatul la un instrument muzical sau folosirea calculatorului. Secvenţierea şi structurarea sunt alte două elemente pe care acest sport le aduce, iar ele ajută elevii  să îşi dezvolte abilităţile de citire şi matematică. În plus, copiii învaţă să socializeze şi îşi dezvoltă armonios relaţia cu părinţii care învaţă acest sport alături de ei.

„Mă bucur pentru că prin intermediul speed stacks-ului am putut să îmi fac mulţi prieteni, dar şi pentru că datorită lui sunt mai atentă la ore, scriu mai rapid şi mai frumos. Cred că acest sport mă descrie, mă caracterizează. Îmi place să fiu rapidă şi atentă la ce fac, iar exerciţiile de speed stacks m-au făcut cunoscută“, ne destăinuie Alexandra.

Lipsa banilor îi pune în pericol performanţele

Povestea Alexandrei este una tristă. Părinţii săi s-au despărţit, iar apartamentul unde locuieşte împreună cu mama şi bunicii săi a ars aproape în întregime în urma unui incendiu izbucnit acum doi ani. Focul a pormit de la o priză defectă, iar Alexandra şi sora asta abia au avut timp să se salveze din calea flăcărilor alături de bunici.

„Mama, bunica şi bunicul au stat în singura cameră care nu arsese, iar pe mine şi pe sora mea ne-au luat nişte vecini“, îşi aminteşte cu tristeţe adolescenta. Este sprijinită în prezent de fundaţia „Familia“ din Galaţi, care îi oferă o masă gratuită pe zi şi o ajută cu un spaţiu adecvat şi cu profesori pentru a-şi putea face lecţiile. După toate necazurile prin care a trecut, fetiţa şi-a păstrat optimismul şi îşi doreşte să devină avocat, pentru a ajuta oamenii în nevoie.



„Îmi place cum se exprimă avocaţii şi pentru că pot ajuta oamenii. Vreau să ajut oamenii în nevoie prin ceea ce o să fac, ca să ajungem să trăim într-o lume mai bună“, este visul Alexandrei. Îi place foarte mult să înveţe, dovadă fiind faptul că a obţinut doar premiul I la toate materiile pe care le are la şcoală din clasa I până acum. Paradoxal, deşi are o înclinaţie spre materiile socio-umane, este pasionată de exerciţiile la matematică. Pe 27 aprilie 2019  va avea loc campionatul mondial de speed stacks în Spania, unde adolescenta vrea să demonstreze că este fata cu cele mai rapide mâini din lume şi cu cea mai mare îndemânare la aşezarea paharelor. 

„Prin Alexandra vom mai face un pas spre recunoaşterea acestui sport şi în România“, ne mărturiseşte Tudorel Burlui. Din păcate, Alexandra nu are deocamdată banii necesari pentru a face deplasarea, doar biletele de avion costând câteva sute de euro, dar speră că până atunci se vor găsi câteva persoane inimoase care să suporte costul călătoriei şi al cazării pentru a-şi împlini visul. Cine doreşte să doneze bani pentru deplasarea Alexandrei, o poate face contactând-o pe Mariana Robea, directorul fundaţiei ”Familia”, la numărul de telefon 0749.097.133.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite