Viaţa modernă, un mare duşman al ochilor. Medic: „Tot mai multe persoane îşi achiziţionează ochelarii din magazine neautorizate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburările oftalmologice sunt tot mai frecvente FOTO Adevărul
Tulburările oftalmologice sunt tot mai frecvente FOTO Adevărul

Viaţa modernă este un mare duşman al ochilor. Medicii spun că, din păcate, tot mai multe persoane îşi achiziţionează ochelarii pentru corectarea viciilor de refracţie din magazine neautorizate.

Fie că suntem acasă, fie că suntem la serviciu, petrecem tot mai mult timp cu ochii în ecranul telefonului, tabletei, sau al laptop-ului. Şi nu e de mirare că vedem tot mai mulţi tineri cu probleme oftalmologice. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că vizita la specialist este esenţială, iar ochelarii nu trebuie achiziţionaţi niciodată din hypermarket-uri sau de la vânzătorii ambulanţi.

În fiecare zi, vederea noastră este deteriorată de calculator, tablete şi alte gadget-uri inteligente. Medicii spun că problemele oftalmologice sunt pe lista maladiilor epocii moderne.

„Tulburările oftalmologice în ceea ce priveşte fenomenele de refracţie sunt apanajul unei patologii a vieţii moderne, în care suntem înconjuraţi de tehnologie, de multe ecrane, de calculoatoare, monitoare, telefoane inteligente şi tablete. Statul cu ochii în aceste dispozitive nu face altceva decât să afecteze vederea, astfel încât, din păcate, un număr din ce în ce mai mare de tineri suferă de tulburări de refracţie, fie că vorbim de miopie, hipermetropie sau astigmatism. Aceste afecţiuni trebuie corectate din timp, astfel încât ele să nu se agraveze”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

De aceea, specialiştii recomandă ca de la vârste fragede, copilul să beneficieze de consultaţii preventive oftalmologice prin care să îi fie măsurată acuitatea vizuală şi testată integritatea globului ocular.



„Recomandarea specialiştilor este ca aceste controale să se facă la un cabinet de oftalmologie, măsurătoarea făcută de optometrist să fie urmată şi completată de consultul medicului oftalmolog, astfel încât să avem o imagine completă a patologiei preexistente sau «de novo» la nivelul globului ocular. Din păcate constatăm că în realitate multe persoane apelează doar la o măsurătoare a acuităţii vizuale realizată de un optometrist, fără a beneficia şi de un consult din partea medicului oftalmolog sau, şi mai grav, îşi achiziţionează ochelarii pentru corectarea viciilor de refracţie din magazine neautorizate, eventual din magazin sau de la piaţă şi nu beneficiază de prescripţie medicală pentru ochelari în urma unui consult oftalmologic.”

Purtarea unor ochelari de vedere achiziţionaţi din supermarket poate provoca dureri de cap, ameţeli, vedere dublă sau senzaţia de ceaţă. O altă problemă a acestor ochelari achiziţionaţi fără prescripţie este că ei sunt confecţionaţi special cu aceeaşi dioptrie la ambii ochi, de multe ori existând diferenţe între ochiul drept şi cel stâng. În acest caz, ochelarii nu vor rezolva problemele de vedere, ci le vor agrava.
 

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite