Unul dintre cei mai tineri scriitori, Augustin Cupşa, îşi schimbă optica şi trece de la zona fantastică la realismul psihologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 25 octombrie, încdepând cu ora 18.00, unul dintre cei mai talentaţi autori ai tinerei generaţii, Augustin Cupşa, va fi protagonistul unei seri de lectură la Librăria Donaris din Galaţi. Discuţiile se vor axa în jurul celui mai nou volum „Marile bucurii şi marile tristeţi”

Acest al doilea set de povestiri al lui Augustin Cupşa excelează prin situaţii foarte bune, cu ezitări, frustrări şi percepţii bine surprinse în notaţii, dar păcătuieşte, pe alocuri, prin unele intervenţii auctoriale inutile, prin câteva scăpări stilistice şi alte câteva stângăcii narative pe care prefer să le pun pe seama neglijenţei. Altfel, o carte de proză scurtă bună şi, mai ales, situată într-o zonă a tentaţiilor, a tensiunilor şi a conflictelor de relaţii, unde la noi mai nimeni nu se încumetă.

„Cum s-a remarcat deja, personajele acestor povestiri au păşit în vârsta a doua şi se găsesc în momente care le oferă oportunitatea ruperii ritmului banal al vieţii în care continuă să se complacă ori din care nu pot evada. Sunt comozi, paseişti, blazaţi sau cu instinctele tocite. Păcatul tuturor e mediocritatea, propria limitare – ceva, cândva, le-a deraiat destinele de pe linia principală, pe trasee nu compromise, dar lipsite de satisfacţii interioare majore. Sunt, cu toţii, nişte oameni călduţi; li se întâmplă ceva, o posibilă breşă apare la orizont, dar nu pot sări peste propriul destin”, spunea Marius Chivu într-o recenzie a cărţii făcută în Dilema Veche.  

Augustin Cupşa (n. 1980) a publicat în 2006 romanul Perforatorii când a câştigat concursurile pentru manuscrise organizate în paralel de USR şi Cartea Românească. A primit ulterior Premiul de Excelenţă pentru debut în literatură al UNPR şi USR, Premiul Petre Pandrea şi premiul anual al revistei Ramuri. 

După ce Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 a câştigat premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, iar Oh, Johnny, oh! a intrat în finala concursului de scenarii de lungmetraj al Festivalului Internaţional de Film Anonimul, a început să colaboreze ca scenarist cu diverse televiziuni şi case de producţie independente – TVR, HBO, MediaPro Pictures, Film Factor. 

A susţinut lecturi în ţară, la colocviile anuale ale tinerilor scriitori şi în Berlin, Istanbul, Beirut şi a primit bursa European Alliance for Television and Culture. În 2011, a revenit la literatură cu „Profesorul Bumb şi macii suedezi” pentru care a fost nominalizat la gală Tânărul Prozator al Anului. Prozele sale au fost incluse în antologii şi traduse în germană, slovenă, suedeză, franceză şi turcă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite