Una dintre cele mai active Case de Cultură Studenţeşti din România, în moarte clinică din cauza subfinanţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Coteţ, nevoit să aştepte o rectificare de buget. Foto: Adevărul
Dorin Coteţ, nevoit să aştepte o rectificare de buget. Foto: Adevărul

Ea supravieţuieşte doar datorită activităţilor de „cârciumăreală”. Povestea a ajuns şi la urechile celor de la Prefectură care au spus că problema nu este la ei în ogradă dar că o vor transmite mai departe.

Cum proiectul descentralizării a picat, Casele de Cultură studenţeşti din ţară au rămas la Ministerul Tineretului şi Sportului. Acest lucru pare până acum găunos pentru că situaţia poate că s-ar fi schimbat dacă Consiliul Local Galaţi ar fi preluat această instituţie. Din cauza lipsei finanţării, niciun festival studenţesc anual nu s-a derulat anul acesta. Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest”, ACS – Anotimpuri Culturale Studenţeşti, Festivalul Naţional Studenţesc de Muzică Folk ”Baladele Dunării”, „Operatiunea Monstrul” - Concurs naţional de pescuit, Festivalul Naţional Studenţesc de Modă „Extravagance”, Festivalul Naţional Studenţesc de Muzică Rock "S’live rock", Festivalul Naţional de Break Dance "BBoy Session" n-au putut fi realizate din lipsa banilor. 

Subfinanţarea nu se opreşte aici! De ceva vreme Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, una dintre cele mai frumoase din ţară, a rămas fără servicii de telefonie, internet, vanele de la sistemul termic au fost sigilate pentru neplată, Electrica şi Apă-Canal au trimis notificări şi urmează să sisteze şi ele serviciile furnizate instituţiei la începutul lunii. Datoriile totale se ridică la aproape 100.000 de lei. Directorul Casei, Dorin Cotet spune că a făcut tot posibilul, a cerut bani, dar că nu i-au fost alocati nici acum. 

"Pentru a face performanţă într-un anumit domeniu, trebuie să investeşti în toate componentele unei trupe. Suportul instituţiei faţă de tinerii ce activează aici, nu trebuie să se reducă numai la decontarea transportului pentru evenimentele naţionale şi asigurarea unor spaţii de repetiţii în condiţii ce lasă de dorit”, ne-a declarat Dorin Coteţ, directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi. 

Acesta spune că a primit un buget pentru bunuri şi servicii de doar 18.000 de lei, care ajuns doar pentru două luni. Pentru acţiuni şi proiecte au fost alocaţi 50.000 de lei, care nu au putut însă fi folosiţi din cauza arieratelor.

"Am cerut Ministerului să ni-i transfere pe bunuri şi servicii, pentru a ne achita datoriile, dar ni s-a spus că nu este posibil. Acum aşteptăm rectificarea bugetară”, mai spune directorul Casei de Cultură.

Singurele venituri pe care le-a avut sunt din închirierea unor spaţii pentru petreceri sau baruri. 

Situaţia critică a fost prezentată şi în cadrul unei şedinţe la Prefectura Judeţului Galaţi. Directorul Vasile Pârlog le-a spus celor de la Casa de Cultură a Studenţilor că va transmite mai departe solicitarea conducerii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite