„Tun“ cu becuri la primăria unui mare oraş din România. Paguba s-ar putea ridica la 11 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali din Galaţi au hotărât să cheltuiască 21 de milioane de euro pentru a schimba pe lămpi LED sistemul de iluminat public. Conform documentaţiei tehnice, oraşul va face o economie la factura de energie, însă un calcul simplu arată afacerea este în pagubă. Hiba este că investiţia se amortizează în 51 de ani, iar echipamentele au o durată de viaţă de numai 24 de ani.

Consiliul Local al municipiului Galaţi a aprobat, pe 27 noiembrie, un buget imens, de aproape 21 de milioane de euro, pentru modernizare sistemul de iluminat public. Deşi investiţia pare să fie una binevenită, o analiză economică detaliată a cifrelor arată că, de fapt, noua reţea de iluminat public, care ar urma să fi bazată pe lămpi LED, nu va aduce economii oraşului (aşa cum s-a argumentat în memoriul tehnic la proiectul de hotărâre), ci va genera o pierdere uriaşă.

Ce presupune proiectul

Hotărârea de CL aprobată luni se bazează pe un deviz general realizat de firma Trans Pec SA Galaţi, care este controlată de omul de afaceri Ninel Comşa (un apropiat al PSD, partid din care face parte şi primarul Ionuţ Pucheanu). Comşa a avut în ultimii ani numeroase contracte publice legate de piaţa energiei şi pentru mentenanţa şi modernizarea unor sisteme publice de iluminat urban.

Într-o variantă de lucru intitulată „Scenariul 1“, prezentată aleşilor, valoarea efectivă a lucrărilor este estimată la 86.622.166 lei, însă în total, cu cheltuielile pentru asistenţă tehnică şi organizarea de şantier, valoarea totală a proiectului ajunge la 95.351.419 lei, adică aproape 21 de milioane de euro.

Implementarea proiectului cuprinde furnizarea de diferite elemente de software/hardware, respectiv modernizarea punctelor de aprindere a iluminatului public, schimbarea celor 16.971 de corpuri clasice de iluminat (în locul lor se pun lămpi cu LED) şi realizarea unei reţele de date şi comunicaţii şi a unui centru de date. În schimb, nu se intervine la cei 15.492 stâlpi de iluminat, care rămân aceiaşi, şi nici la reţeaua de alimentare în lungime de 400 de kilometri.

În documentele prezentate aleşilor se afirmă, sub semnătura administraţiei oraşului, că investiţia va conduce la o reducere a consumului de energie electrică cu peste 44,31%. „Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public este estimată de la 8.803.246 kwh/an la 3.901.544 kwh/an, adică o economie de la bugetul local de 1.862.009 lei/an“, scrie în memoriul tehnic.

„Nimeni nu poate contesta calitatea iluminatului cu LED-uri, dar vom avea şi o reducere de consum de energie, de 30-40%, dacă nu chiar mai mare, ceea ce înseamnă facturi mai mici şi un iluminat de calitate mai bună. Vom încerca să acoperim întregul oraş. Indicatorii tehnico-economici pe care Consiliul Local i-a votat astăzi se referă la un proiect ce urmează să fie implementat în următorii şapte ani. Evident că urmează procedura de licitaţie“, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Şi totuşi, afacerea este păguboasă

Chiar dacă modul de prezentare a cifrelor a creat impresia că investiţia este o mare afacere pentru oraş, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Un calcul simplu arată că investiţia de 95.351.419 lei va fi amortizată (luând în considerare economia prognozată prin proiect la energie, de 1.862.009 lei/an) în 51 de ani, o lună şi 20 de zile.

Echipamentele cumpărate nici măcar nu vor „trăi” atât.  Potrivit H.G 1496/2008  (privind modificarea anexei la H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe), sistemele de iluminat public urban au o durată de viaţă normată de maximum 24 de ani, după care trebuie înlocuite din raţiuni de siguranţă.

În aceste condiţii, suma ce poate fi amortizată din investiţie este de numai 44.688.216 lei (sub 50%), paguba la bugetul public prin implementarea proiectului fiind de 50.663.203 lei (peste 11 milioane de euro). Metodologia de calcul a prejudiciului este chiar cea folosită de Curtea de Conturi în analiza investiţiilor publice.

Un alt element interesant este acela că investiţia este egală cu costurile actuale de întreţinere a iluminatului public din oraş (750.000 de lei pe an, cu TVA) pe o perioadă de 120 de ani.

Oraşul Galaţi are probleme grave cu asigurarea funcţionării sistemului de iluminat, însă nu din cauze tehnice, ci manageriale. Contractul de întreţinere a acestuia a expirat din august, iar autorităţile locale nu au reuşit să desemneze un alt operator din cauza contestaţiilor repetate depuse de participanţii la licitaţie. În acest condiţii, numeroase străzi sunt acum în beznă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite