Păţania unui român care a reclamat o posibilă faptă de corupţie: plângerea lui penală a ajuns să fie judecată chiar de către magistratul pe care l-a reclamat
0Partea şi mai ciudată este că magistratul de la Judecătoria din Tecuci, care a avut de soluţionat cererea de recuzare formulată de reclamant, dar şi cererea de abţinere a judecătorului în cauză, a decis că nu există nicio problemă şi că procesul poate continua.
Magistraţii de la Judecătoria din Tecuci sunt protagoniştii unei situaţii juridice bizare care are toate şansele să ajungă în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Omul de afaceri Bogdan Banu, din Tecuci, s-a pomenit că plângerea lui penală împotriva unui judecător pe care-l suspectează că a instrumentat incorect un dosar în ceea ce-l priveşte a ajuns să fie soluţionată chiar de către magistratul reclamat.
O poveste ca-n scenariile de filme
În esenţă, Bogdan Banu afirmă că dosarul penal în urma căruia a fost condamnat pentru un accident rutier cu două victime (întâmplat în iulie 2010), ar fi fost falsificat cu complicitatea unor oameni ai legii astfel încât el să fie condamnat în locul autorului accidentului, un bărbat care este ruda unui angajat al Poliţiei din Tecuci.
Pe baza acestor suspiciuni, el a formulat o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – structura centrală, care a declinat competenţa către DNA Galaţi, iar acestă din urmă instituţie către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi (dosar nr. 163/P/2016).
În plângerea amintită se reclamă faptul că întreaga cercetare penală în dosarul accidentului a fost măsluită cu complicitatea unor angajaţi ai Poliţiei Tecuci, cu ştirea comandantului din acea vreme, comisarul şef Florin Balcan, cu ştiinţa unor procurori şi judecători şi cu sprijinul unor personaje politice sus-puse. Printre magistraţii reclamaţi se număra şi judecătoarea Nicoleta Biro, de la Judecătoria Tecuci, cea care a decis la un moment dat arestarea suspectului, la dosarul de fond în care a fost condamnat.
Bogdan Banu, protagonistul acestei întâmplări ciudate FOTO Arhiva personală
Cum Parchetul de lângă Curtea de Apel Galaţi a respins plângerea ca nefiind întemeiată, Bogdan Banu s-a adresat Curţii de Apel Galaţi (dosar nr. 584/44/2017), cerând ca procurorii să fie obligaţi să reia cercetarea în privinţa suspiciunilor de corupţie formulate. Judecata a fost complicată încă din start, mai ales că Înalta Curte a refuzat cererea de strămutare trimisă de petent, care suspecta că la Galaţi nu ar avea parte de un proces corect.
Argumentele lui erau legate de faptul că instanţa a refuzat să ceară instituţiilor publice responsabile detalii legate de legăturile de rudenie dintre personale implicate în dosarul penal al accidentului, în calitate de martori, de suspecţi, de anchetatori sau de magistraţi.
În 26 octombrie 2017, dosarul avea totuşi să plece de la Curtea de Apel Galaţi, însă nu pe raza altei Curţi, aşa cum ceruse Bogdan Banu, ci la o instanţă subordonată: Judecătoria Tecuci. Solicitarea de lămurire a complicatului lanţ de rudenii au fost din nou depusă la dosar, pe considerentul că ar fi esenţială în soluţionarea cauzei.
Pârâtul, desemnat să judece cauza
La primul termen de la Judecătoria Tecuci: surpriză. Reclamantul s-a pomenit că sistemul electronic de distribuire a aleatorie a dosarelor a desemnat-o ca judecător pe Nicoleta Biro, care era printre cei reclamaţi de el în plângerea penală de la care a pornit procesul. Mai exact, spune Bogdan Banu, judecătoarea ar fi dispus, în 9 august 2010, arestarea lui preventivă deşi la dosar nu s-ar fi aflat probe care să dovedească implicarea lui în accident (dosar nr. 6359/324/2010).
Acesta a şi fost motivul pentru care avozatul Remus Carari, reprezentantul legal al reclamantului a cerut, la termenul din 16 februarie 2017 recuzarea magistratului. Interesant este că imediat după depunerea solicitării, judecătoarea Biro a făcut, la rândul ei, cerere de abţinere. Era evident că toată lumea dorea un alt judecător în controversatul dosar.
Şi totuşi, în ciuda faptului că lucrurile păreau foarte simple, judecătorul desemnat să instrumenteze atât cererea de recuzare, cât şi cererea de abţinere, Dan Vâlcu de la Judecătoria Tecuci, a decis să le respingă pe ambele, aşa că judecătoarea Nicoleta Biro va fi nevoită să se ocupe de dosar, deşi se află în delicata şi incompatibila situaţie de a se pronunţa în legătură cu suspiciuni care o privesc.
Nici în privinţa judecătorului Dan Vâlcu lucrurile nu sunt tocmai simple, dat fiind că printre persoanele reclamate în dosarul în legătură cu care el s-a pronunţat pe partea de recuzare şi abţinere figurează şi naşul lui de cununie, ofiţerul de Poliţie Florin Balcan.
„Vom aduce la cunoştinţa conducerii Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi tuturor instituţiilor competente această situaţie absurdă, care este contrară principiilor fundamentale de drept”, a declarat despre caz avocatul Remus Carari, reprezentantul relamantului, care a mai punctat şi că situaţia este demnă de a intra în jurisprudenţa CEDO.