Tehnica adolescentului român olimpic la tubă, cel mai greu instrument muzical. „Folosesc mult cam toţi muşchii feţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Ionuţ Pârlog (17 ani) este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ Galaţi şi a câştigat din clasa a VII-a până în clasa a IX-a toate olimpiadele judeţene la instrumente de suflat, cântând la tubă.

Daniel a concurat în fiecare an la olimpiada naţională cu elevi din toată ţara care cântă la trompetă sau trombon, instrumente mult mai bine văzute de profesori, însă, în ciuda concurenţei, în acest an a obţinut o menţiune specială, devenind astfel singurul olimpic naţional la tubă.

Daniel Ionuţ Pârlog, elev la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ Galaţi, s-a transferat la Arte în clasa a VII-a pentru a-şi urma pasiunea pentru muzică. Ar fi vrut să cânte la trombon, dar pentru că are buzele prea mari, profesorii l-au sfătuit să se orienteze către un alt instrument de suflat: tuba.

Prin urmare, când vine vorba de instrumente de suflat, nu tu alegi la ce cânţi, ci forma şi grosimea buzelor sunt decisive în această opţiune. Tuba este un instrument muzical de suflat, din alamă, cu registru grav, format dintr-un pavilion larg, un tub răsucit şi un mecanism de pistoane. Instrumentul are o lungime de un metru şi produce sunetele cele mai joase dintre toate instrumentele de alamă ale unei orchestre simfonice.

Să cânţi la tubă nu e lucru uşor, ţinând cont că vorbim de un instrument de suflat masiv. Îţi trebuie talent, dar şi condiţie fizică serioasă şi exerciţii de suflat zilnice, minim două, trei ore, pentru a putea spera că vei putea cânta la un nivel profesionist într-o bună zi. Nu poţi lua pauze nici măcar o zi, chiar dacă ai vreun eveniment în familie, pentru că îţi pierzi pur şi simplu exerciţiul pe care l-ai dobândit cu atâta muncă de-a lungul anilor. Când era mic, Daniel obişnuia să cânte şi la pian, instrument la care se specializează în secundar la Liceul de Arte din Galaţi.

A câştigat din clasa a VII-a până în clasa a IX-a toate olimpiadele judeţene la instrumente de suflat, cântând la tubă, dar şi mai multe concursuri naţionale de muzică, ceea ce dă nota talentului său. În 2017 a reuşit să puncteze şi la olimpiada naţională, obţinând o menţiune specială, devenind astfel singurul olimpic din România la tubă, în condiţiile în care premiile se împart între elevii care cântă la trompetă, trombon, corn şi tubă. „Încep să exersez intensiv cu o lună înainte de olimpiadă sau concurs. Asta înseamnă să cânt în fiecare zi, dar mie îmi place foarte mult“, se destăinuie Daniel Pârlog.

NU SE SIMTE DEZAVANTAJAT



Tânărul nu s-a gândit niciun moment că este cumva dezavantajat faţă de alţi adolescenţi de vârsta lui, care cântă la instrumente mai cerute pe piaţa muzicală, cum ar fi trompeta şi trombonul. Dimpotrivă, crede că instrumentul la care cântă îl face mai special tocmai pentru că sunt atât de puţini elevi în România care aleg să cânte la tubă.

image

După absolvirea liceului, Daniel plănuieşte să studieze la Conservatorul din Bucureşti sau cel din Cluj pentru a-şi împlini visul de a cânta într-o orchestră de muzică simfonică sau în formaţia unui teatru muzical. Ştie din auzite că salariile nu sunt prea mari în branşă, dar nu îşi face probleme pentru că va face ceea ce îi place. S-a gândit să plece şi în străinătate pentru a cânta într-o orchestră cunoscută, însă vrea ca mai întâi să capete experienţă în ţară înainte de a face acest pas.

Daniel crede că învăţământul românesc trebuie să devină mai specializat, adică elevii să aleagă câteva materii pe care să le aprofundeze, iar alte câteva să rămână doar pentru cunoştinţe generale. „Eu vreau să studiez mai mult pe partea de muzică. Şi celelalte materii sunt importante, dar nu pentru noi, cei de la Arte. După ce termin liceul, nu o să-mi mai folosească la nimic. Trebuie să rămână materii care îl interesează pe elev pentru că se pierde mult timp învăţând lucruri pe care le uită aproape imediat. Cred că aici trebuie să se facă o schimbare“, declară olimpicul.

TEHNICA PRIN CARE FACI SĂ ÎŢI VIBREZE BUZELE

Deşi poate părea ciudat, lui Daniel îi vine greu să exerseze formulele ritmice la tubă, deşi dacă stai să te gândeşti la ce instrument cântă, nu mai pare chiar atât de anormal. Interesant de spus este că nu contează doar să ai putere când sufli într-un instrument masiv cum este tuba, ci este o tehnică anume prin care faci să îţi vibreze buzele, obţinând astfel sunetul dorit.

„Când începi să cânţi la un instrument de alamă, înveţi mai întâi cum să realizezi o vibraţie a buzelor, pentru că altfel obţii doar o suflare în instrument. Sunt folosiţi mult cam toţi muşchii feţei. Ca să cânţi mai sus, trebuie să strângi buzele, iar ca să obţii sunete mai joase, trebuie să laşi buzele să se înmoaie“, ne detaliază Daniel tehnica pe care o foloseşte pentru a cânta la tubă. La acest instrument nu poţi cânta oricum, ci el trebuie „încălzit“. Asta înseamnă că olimpicul cântă preţ de câteva minute note lungi, apoi pune în practică câteva exerciţii specifice pentru instrumentele de alamă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite