Taxa de acces în pădurea Gârboavele a fost anulată de către Consiliul Judeţean Galaţi
0Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, taxa nu aducea cine ştie ce venituri la buget. În 2016, a fost plătită de mai puţin de 20.000 de persoane şi a adus venituri de doar 90.000 de lei.
Taxa de acces în Pădurea Gârboavele (principalul loc de agrement din vecinătatea oraşului Galaţi) a fost desfiinţată printr-o hotărâre adoptată joi, 26 ianuarie 2017, de către Consiliul Judeţean (CJ), la propunerea preşedintelui Costel Fotea.
Respectiva taxă era în fapt pentru ecologizarea zonei de agrement, fiecare persoană care intra în pădure achitând un leu, iar maşinile fiind taxate cu cinci lei.
Potrivit preşedintelui Fotea, un studiu de impact realizat recent a arătat că taxa aducea venituri nesemnificative la bugetul judeţului. Din analiza numărului de vizitatori a rezultat că taxele de acces şi de ecologizare în Pădurea Gârboavele, percepute de Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat, au adunat în 2016 doar 90.202 lei, pentru 18.982 de persoane şi 14.294 de autovehicule.
Spre comparaţie, Grădina Zoologică aflată în aceeaşi locaţie (dar cu accesul înainte de bariera unde se percepea taxa de ecologizare) a atras 50.260 de vizitatori, generând Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii un venit de 163.248 de lei.
„Bariera de acces în Pădurea Gârboavele este amplasată după parcare şi intrarea în Grădina Zoologică. După bariera de acces sunt amplasate Muzeul Satului şi Muzeul Pescăresc, ale Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, care au fost vizitate de doar 2.820 de persoane. Observăm că numărul persoanelor care au avut acces în Pădurea Gârboavele este semnificativ mai mic faţă de cel al vizitatorilor Grădinii Zoologice, taxa de acces putând reprezenta un impediment”, se afirmă în motivarea hotărârii adoptate.