Tânărul român care a inventat un joc video moralizator. „Jucătorii ar trebui să înţeleagă că se vor îndrepta inevitabil spre întuneric când caută doar puterea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu a lucrat ani de zile pentru a crea jocul la care visa Foto: arhiva personală
Claudiu a lucrat ani de zile pentru a crea jocul la care visa Foto: arhiva personală

Un tânăr artist din Galaţi, Claudiu Alexandru Ion Cristian, s-a gândit ca sutele de ore pe care adolescenţii le alocă gaming-ului să nu fie irosite, astfel că jocul creat de el îi învaţă despre perseverenţa în atingerea obiectivelor, dar în egală măsură îi conştientizează asupra importanţei pe care o are stabilirea unui cod moral la care să se raporteze în fiecare acţiune pe care o întreprind.

Claudiu a devenit pasionat de jocurile video pe când avea doar 11 ani. Îşi aminteşte că fratele său i-a vorbit de un vecin, unde putea să joace jocuri video diferite de ce  exista la acel moment dat la o sală obişnuită de jocuri.

„În momentul în care am păşit în acea cameră, m-am teleportat în altă lume. M-a captivat ce am văzut acolo şi de atunci nu m-am mai putut desprinde de acest fenomen“, îşi aminteşte tânărul cum şi-a început aventura în lumea fascinantă a jocurilor video. A fost întotdeauna talentat la desen, iar asta l-a ajutat să creeze de-a lungul anilor personaje pentru jocurile video.

„Desenam cam tot ce vedeam în jocurile video, făceam practic nişte ilustraţii, însă încercam să îmi imaginez alte personaje cu puteri şi abilităţi diferite, alte lumi, cream nişte poveşti în spatele lor“, ne introduce puţin Claudiu în lumea lui. O mare influenţă asupra a ceea ce avea să devină ulterior ca dezvoltator de jocuri video au avut-o, în special, animaţiile create de Hayao Miyazaki, un regizor, producător, scenarist, animator, scriitor şi desenator de benzi desenate, comparat cu Walt Disney, Steven Spielberg şi Orson Welles.

„Ce m-a captivat mereu la ce crea el este că nu era totul expus, rămânea ceva enigmatic, un mic mister“, ne mărturiseşte tânărul. Pentru că trebuia să se întreţină, la 19 ani a decis să plece în străinătate, unde a învăţat foarte multe lucruri ce aveau să-i fie utile mai târziu, pornind de la sudură până la noţiuni practice de inginerie.

A avut atunci o perioadă de căutări interioare şi a decis că nu va renunţa la jocurile video pentru că este ceva ce îl reprezintă, iar împreună cu fratele său a început să se dedice creării de personaje şi ilustraţii. Jocul începuse să prindă contur, dar s-au lovit de programare, adică partea ce include comenzile ce pot fi date unui personaj în jocul video propriu-zis, iar la acel moment a renunţat pentru că i s-a părut ceva insurmontabil. „Nu sunt genul de persoană care se laudă că ştie să le facă pe toate“, ţine să puncteze tânărul.

Soţia lui l-a ajutat să îşi menţină în viaţă visul şi ulterior să continue pe acest drum, cunoscându-i pasiunea şi timpul pe care îl alocă jocurilor video. Acum un an de zile a hotărât să îşi mai dea o şansă, însă de data aceasta şi-a luat ca partener un artist veritabil, fiind vorba de Ionuţ Mitrofan, desenator, sculptor, creator de benzi desenate şi personaje animate, dar şi profesor de grafică digitală la Şcoala de Arte din Galaţi. După sute de ore de muncă, cei doi artişti au creat un joc video în stilul anilor ʼ80, când jucătorul trebuia să îşi pună serios creativitatea la muncă pentru că jocul se baza foarte mult pe explorare.

Jocul video prin care îşi spune propria poveste

Tânărul a reuşit să rezolve şi partea de programare, învăţând singur tot ce a avut nevoie pentru a dezvolta softul jocului, iar rezultatul iese cu siguranţă din tiparele unui game video clasic. „Nu este nimic liniar. Cel care îl joacă trebuie să descopere lumea în care joacă, să vadă cum funcţionează şi să dobândească anumite abilităţi şi chiar să se reîntoarcă în anumite locuri de care iniţial nu a reuşit să treacă pentru că nu era pregătit“, ne introduce puţin în temă Claudiu.

Personajul principal este spiritul unui samurai, extrem de abil în mânuirea sabiei, care este transpus într-o corp artificial şi care trăieşte într-o lume fantastică, de basm. Povestea jocului este una clasică: lupta dintre bine şi rău. Oricine va juca acest joc va trebui să folosească spiritul samuraiului pentru a împiedica eliberarea unui rău închis din timpuri imemoriale, care încearcă să scape din închisoarea dimensională în care este prins folosindu-se de coruperea locuitorilor acelei lumi şi de slăbiciunile lor.

artist tunare masini Galati 2

Tânărul a petrecut nenumărate ore la consola de creat jocuri FOTO arhiva personală

Estetica jocului este una foarte plăcută ochiului, fiecare personaj are propria lui poveste, iar jucătorii vor fi impresionaţi de stilul pixelart, cum se numeşte în limbaj de specialitate, care este, de fapt, stilul retro în gaming. „Prin acest joc vreau să spun o poveste, care nu este întotdeauna unu la unu. Întotdeauna un artist este un om care îşi expune trăirile prin ceea ce face, iar eu fac acest lucru prin povestea jocului, pentru că prin el spun cumva şi povestea mea”, ne mărturiseşte Claudiu. Artistul şi-a dorit ca fiecare persoană care va juca jocul său să simtă nevoia de a explora fiecare colţişor din lumea fantastică pe care i-o oferă, fără să i se ia ochii cu efecte vizuale deosebite. 

„Dacă este să înveţe ceva din acest joc, este să nu renunţe niciodată. De asemenea, să înţeleagă că atunci când caută să obţină doar puterea, se vor îndrepta inevitabil spre întuneric. În acest joc totul este despre cum să se salveze, să încerce să se întoarcă de partea binelui. Dacă o vor face sau nu, asta va depinde doar de propriile acţiuni ale fiecărui jucător“, punctează creatorul jocului. Acesta este deocamdată la stadiul de prototip, dar cu ajutorul sponsorilor va ajunge cât de curând pe piaţa de profil şi va fi doar primul, speră Claudiu, dintr-o serie de jocuri video altfel pe care le va crea.

Recondiţionează maşini într-o manieră personalizată

Unchiul lui Claudiu deţinea o maşină Skoda şi toată ziua repara câte ceva la ea. Când avea timp, tânărul stătea pe lângă el şi când avea ocazia, şurubărea la câte o piesă pentru a învăţa cum funcţionează. „Orice lucru pe care îl văd îl pun într-o altă lume, într-o altă dimensiune, îl modelez cum consider eu“, ne spune Claudiu, care după ce a revenit în ţară s-a dedicat unei alte mari pasiuni de-a sa, maşinile, pe care a transformat-o şi într-o afacere.

Imagine indisponibilă

Recondiţionarea maşinilor este o altă mare pasiune a lui Claudiu FOTO arhiva personală

Întotdeauna i-a plăcut să evolueze şi a fugit de plafonare, iar dacă s-a apucat de un lucru, a reuşit să îl facă să funcţioneze sau să îl dezvolte la un nivel superior celui iniţial. Aşa s-a apucat de restaurat maşini clasice, indiferent de marcă. În funcţie de ce vor clienţii, restaurarea autovehiculului poate fi completă sau poate viza doar motorul sau caroseria. Interesant este că cei care apelează la atelierul lui Claudiu nu sunt colecţionari cu dare de mână, cum s-ar crede la prima vedere, ci oameni simpli care îşi doresc ca maşina lor să arate altfel şi să funcţioneze foarte bine.

Ne mărturiseşte că slăbiciunea lui pentru cultura japoneză s-a transferat de la jocurile video şi în cea a restaurării şi tunării de maşini, preferatele sale la îmbunătăţiri fiind mărcile Honda, Toyota, Nissan şi Mazda. „Chiar acum am luat-o cu o Honda de la zero. Maşina îmi aparţine. Era într-o stare foarte proastă şi am recondiţionat-o pot spune mai bine decât s-ar fi putut face într-o fabrică. Spun asta pentru că acolo multe lucruri se fac automatizat, pe bandă rulantă şi poate nu se acordă foarte multă atenţie la fiecare detaliu, aşa cum am făcut-o eu. Sunt acela care i-a fiecare piesă şi o face ca la carte, dar într-o manieră personalizată“, scoate în evidenţă creatorul de jocuri importanţa pe care o are imprimarea stilului propriu în tot ceea ce face.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite