„Războiul” relicvelor antice care zac de 1.600 de ani sub un teren din oraşul Galaţi. Ce au decis autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din zona unde se află terenul sub care sunt vestigiile antice FOTO Costel Crângan
Imagine din zona unde se află terenul sub care sunt vestigiile antice FOTO Costel Crângan

După o perioadă de controverse aprinse legate de statutul terenului şi de eventuale intenţii de privatizare a acestuia, conducerea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a dat verdictul final.

Controversele izbucnite la sfârşitul lunii august, în legătură cu intenţiile Primăriei Galaţi de a vinde către o serie de persoane fizice şi juridice de drept privat un teren sub care se află amplasat un monument istoric cu o vechime de circa 1.600 de ani (este vorba despre Cavoul Roman din zona Micro 21), par să ajungă la final.

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi (în calitate de reprezentant în teritoriu al Ministerului Culturii) a informat Primăria Galaţi, marţi, printr-o adresă scrisă, că toate monumentele istorice aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale nu pot fi vândute.

Conf.univ.dr Cătălin Negoiţă, directorul amintitei instituţii, a precizat că, „potrivit Legii  nr. 422 din 2001, obiectivele de acest fel pot fi cel mult date în administrarea unor entităţi publice, pot fi concesionate, date în folosinţa gratuită a unor instituţii de utilitate publică sau închiriate, în condiţiile legii şi doar cu avizul Ministerului Culturii sau, după caz, a instituţiilor deconcentrate”.

Acesta s-a delimitat categoric de speculaţiile legate de existenţa unor presiuni politice sau comerciale în privinţa instituţiei şi, explicit, în privinţa terenului în discuţie, afirmând că „nu am fost, nu sunt şi nu voi fi membrul unui partid, nu am fost pus politic, iar singurul interes pe care-l promovez este cel de apărare a legii”.

Vă reamintim că la sfârşitul lunii august 2017, Consiliul Local Galaţi, la iniţiativa Primăriei a adoptat o hotărâre privind lotizarea terenului de circa 1.000 de metri pătraţi, aflat în Micro 21, limitrof străzii Oţelarilor, în vederea „valorificării”. Sub respectivul teren se află o necropolă romană veche de circa 1.600 de ani, din care a fost scos la lumină, în 1977, un cavou roman ce a fost clasificat de Ministerul Culturii ca monument istoric.

A atras atenţia faptul că lotizarea presupune împărţirea în şapte suprafeţe distincte, adică exact numărul clădirilor comerciale construite în apropiere (spre stradă), în baza unor avize discutabile, dat fiind faptul că autorizaţiile au fost doar pentru construcţii provizorii (ca efect al faptului că se află în zona de protecţie a monumentului istoric), însă au fost ridicate imobile solide, cu 3-4 niveluri.

De altfel, în 2013, fostul primar Marius Stan a încercat demolarea construcţiilor ridicate abuziv, emiţând somaţii în acest sens. Demersul edilului a fost blocat însă de consilierii locali, în urma unei decizii politice. Printre cei şapte proprietari ai imobilelor se află soţia deputalului PNL Victor Paul Dobre şi doi asociaţi în afaceri ai viceprimarului Picu Roman.

Interesant este că în anul 2010 s-a mai încercat o dată privatizarea terenului sub care se află vestigiile. Atunci, Consiliul Local a votat trecerea terenului din patrimoniul public în patrimoniul privat al municipiului Galaţi, pentru a putea fi vândut. Hotărârea de CL a fost însă atacată în contencios administrativ şi a fost anulată, demersurile fiind reluate în acest an.

Oficial, totul s-a făcut la iniţiativa primarului Ionuţ Pucheanu (care semnează proiectul de hotărâre), însă surse din Primărie ne-au confirmat că „părintele” afacerii este de fapt viceprimarul Picu Apostol Roman, care are interes de afaceri în zonă.

Din păcate, decizia Direcţiei pentru Cultură nu blochează decât temporar vânzarea terenului sub care se află vestigiile. Primăria Galaţi a comandat deja o expertiză arheologică, pentru a vedea ce se află de fapt sub terenul pe care acum este amenajată o parcare rezidenţială, sunt construite şapte imobile (care pe acte au statut provizoriu) şi se află un punct de colectare a gunoiului menajer.

Dacă săpăturile arheologice (care vor costa circa 160.000 de lei) vor scoate la iveală că vestigiile există, există varianta că acestea vor fi mutate în altă parte, caz în care terenul va fi liber de obligaţiile legale care rezultau din existenţa monumentului istoric. De ci va putea fi vândut.

Există însă şi varianta că echipa de experţi arheologi şi arhictecţi va decide conservare relicvelor „in situ”, adică prin amenajarea unei infrastructuri muzeale la faţa locului, caz în care orice tranzacţie comercială pică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite