Probleme mari cu proiectele de buget întocmite de şcolile gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Antoniu crede că acest subiect trebuie neaparat supus unei dezbateri publice. Foto: Adevărul
Lidia Antoniu crede că acest subiect trebuie neaparat supus unei dezbateri publice. Foto: Adevărul

Contabilii se plâng că reprezentanţii consiliilor locale le refuză proiectele de buget, fundamentate pe situaţia din şcoli, şi îi pun să taie, fără a avea un document scris la mână. Reprezentanţii sindicatelor îi sfătuiesc pe contabili să accepte aceste tăieri doar dacă au argumente scrise la mână.

Subiectul va fi discutat în cadrul unei dezbateri publice, la care sunt invitaţi şi reprezentanţii consiliilor locale. Concret, mulţi contabili îşi construiesc bugetele conform legislaţiei în vigoare, pe ceea ce ştiu că au nevoie şcolile, şi conform finanţării per elev. Se duc apoi cu ele la aprobare în consiliile locale, dar consiliile locale întorc bugetele şi spun contabililor să taie din ele, de oriunde pot, numai să fie mai mici. Aici apare problema: niciodată nu există o fundamentare scrisă a capitolelor de unde se taie.

„Din păcate, colegii noştri acceptă să ia înapoi proiectul de buget. Noi i-am rugat pe colegii noştri să ia numere de înregistrare atunci când lasă bugetele şi să nu le mai ia înapoi la modificat. În cazul în care chiar este nevoie de o reducere a bugetului să ceară fundamentare scrisă pentru tăierea lui”, explica Lidia Antoniu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi. Sunt şi şcoli care au ieşit cu deficit de 400.000 de lei într-un an, iar lumea le percepe ca pe nişte şcoli care nu au manageri buni.

"Am făcut o prostie şi am acceptat să refac bugetul pentru 2013 şi m-am trezit la sfârşit cu un deficit de aproape 100.000 de lei. Nu ştiu ce se va întâmpla, eu voi prezenta la inspectorat situaţia", ne spune contabila unei şcoli mari din Galaţi. Inspectoratul Şcolar Galaţi promite că va ancheta toate situatiile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite