Povestea judecătorului care şi-a donat casa în timpul vieţii. Clădirea a fost transformată în muzeul ţăranului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2007, în comuna gălăţeană Suhurlui s-a inaugurat un muzeu care oferă vizitatorilor şansa de a-şi aminti sau de a afla specificul gospodăriei ţărăneşti. Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu” din Suhurlui a devenit o filială a Muzeului de Istorie din Galaţi, după ce locaşul de cult a fost donat de judecătorul cu acelaşi nume.

Casa Rurală de la Suhurlui a fost construită de Andone şi Maria Avram, ţărani simpli care au ridicat împreună cele două camere mari, separate de-o tindă, cu prispă şi cerdac. 

Fiul lor, Ioan Avram Dunăreanu şi soţia, Elisabeta, sunt cei care s-au ocupat din 1990 de renovarea casei, păstrând sub acoperişul ei lucrurile care le-au aparţinut celor care au locuit acolo. Mai mult, ei au făcut timp de şapte ani drumuri peste tot prin ţară pentru a strânge lucruri unice şi tradiţionale. „Am călătorit foarte mult şi am reuşit să strângem lucruri foarte frumoase. Tot ce era mai frumoasa. Foarte multe costume tradiţionale din Sighetul Marmaţiei am reuşit să aducem aici, în Suhurlui. În momentul în care soţul meu a donat casa Muzeului de Istorie avea deja nenumărate obiecte de artă, pe care timpul şi-a pus amprenta doar pentru a le creşte valoarea”, ne-a declarat Elisabeta Avram.

image
image

Casa este formată din mai multe anexe. În prezent cuprinde o casă în care sunt primiţi musafirii. În micile cămăruţe construite de Ioan Avram Dunăreanu s-au odihnit de-a lungul timpului poeţi, pictori şi vizitatorii. Lângă această clădire a fost construită sala de expoziţii, ai cărei pereţi sunt plini de picturile lui Ioan Avram Dunăreanu. În spate o capelă se construieşte şi în prezent, iar la etaj o bibliotecă îşi aşteaptă citititorii. La mansardă judecătorul gălăţean urma să construiască o încăpere în care micii artişti, pictori, să vină să îşi petreacă timpul liber sau vacanţele, pictând. Din păcate Ioan Avram Dunăreanu nu a mai apucat să-şi ducă iniţiativa până la capăt, din cauza unei morţi survenite prea devreme, în 2013. 

image

Complexul muzeal mai cuprinde o altă clădire în care se află obiecte ţărăneşti, strânse de peste tot din ţară dar şi o fierărie! Atelierul de fierărie a fost donat de un localnic din comună iar în interior cei care vin pot vedea cum arată foalele confecţionate din piele. Tot aici vizitatorii mai pot admira nicovale, ciocane dar şi cleşti de toate mărimile. 

image

Atracţia principală rămâne casa părinţilor lui Ioan Avram Dunăreanu, veche de peste 100 de ani, care găzduieşte expoziţia „Ambient tradiţional ţărănesc”. Aici se regăsesc vase din lut, icoane, război de ţesut, lampă cu gaz, covată şi obiecte de mobilier şi vestimentaţie tradiţionale. Casa este formată din două camere, una de şedere şi una de oaspeţi, separate printr-o tindă. În niciuna din camere nu lipseşte lada de zestre iar pereţii sunt decoraţi cu lăicere ţesute la război.

image

“Toate aceste lucruri au fost aduse tocmai pentru a vedea copiii de la şcoală pentru că ei nu mai ştiu ce înseamnă tradiţii. Din această cauză am reînviat în această comună tradiţia. Soţul meu a luptat pentru aşa ceva,” ne-a declarat Elisabeta Avram, soţia regretatului Ioan Avram Dunăreanu. Prin organizarea expoziţiei „Ambient tradiţional ţărănesc" s-a încercat recompunerea unui interior caracteristic lumii de la sate, prin păstrarea trăsăturilor specifice culturii româneşti şi valorificarea ştiinţifică a bunurilor culturale de factură etnografică. Muzeul de istorie din Galati este deschis de miercuri până duminică, între orele 9.00 si 17.00.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite