Pledoarie pentru un învăţământ centrat pe activitatea la clasă şi nu pe cantitate de documente întocmite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dosare galati

În urma unei iniţiative pornite de la Galaţi, din partea membrilor Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a demarat procedurile pentru debirocratizarea învăţământului preuniversitar.

Sindicatele afiliate Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, au fost invitate să vină cu propuneri concrete, evident şi motivate, referitoare la comisiile pe care şi le doresc desfiinţate. La nivelul judeţului Galaţi, propunerile au fost numeroase şi diversificate, de multe ori impresiile profesorilor fiind asemănătoare.

De pildă, cei mai mulţi membri ai SIP Galaţi doresc desfiinţarea comisiei pentru promovarea unităţii şcolare, explicând că părinţii sunt informaţi zilnic despre evoluţia copiilor, despre manifestările de conduită şi despre acţiunile întreprinse la clasă. La fel de mulţi dascăli nu văd cu ochi buni Comisia pentru frecvenţă, combaterea absenteismului şi a abandonului şcolar, motivând prin faptul că în învăţământul şcolar toate acţiunile întreprinse de comisie sunt oricum realizate de profesorul diriginte . Dascălii  doresc si  desfiinţarea comisiilor de perfecţionare şi formare continuă, marea majoritate a atribuţiilor acestei comisii fiind preluate, în învăţământul preuniversitar , de comisiile metodice.

Membrii SIP Galaţi au propus spre desfiinţare şi comisia pentru întocmirea orarului şi asigurarea serviciului în unităţile de învăţământ preşcolar pentru simplul motiv că grădiniţele nu au orar şi, în cadrul lor, nu se organizează serviciul pe unitate. De asemenea, dascălii vor desfiinţarea unei alte comisii care nu funcţionează aproape deloc: Comisia pentru control managerial intern. Din păcate, se cheltuiesc inutil bani pentru contractarea unor firme, care să întocmească documentaţii, care nu ajută cu nimic la îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a mediului educaţional, asta în condiţiile în care în unităţile şcolare există deja alte structuri de coordonare şi control.

Pe „lista neagră” a dascălilor de la SIP Galaţi se află şi comisiile pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii, cea de consiliere, orientare şi activităţi extraşcolare, dar şi cea pentru prevenirea şi combaterea violenţei  în mediul şcolar. Unele dintre activităţile acestor comisii sunt garantate prin lege, altele ar putea fi comasate pentru o eficienţă mai mare.

Nici activitatea comisiei lapte-corn (fără centralizatoare lunare) nu se justifică, deoarece informaţiile se regăsesc în pontajul firmelor distribuitoare.  In cazul Comisiei pentru evaluare şi asigurare a calităţii  procedurile se repetă în fiecare an, ceea ce înseamnă un consum aberant de hârtie, membrii comisiei nu sunt metodişti, astfel că fişele de observaţii nu au valoarea estimată, iar activitatea pe platformă este greoaie, deoarece documentele încărcate sunt anual aceleaşi . În fine Comisia pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii in munca şi Comisia de prevenirea şi stingerea a incendiilor, ar trebui regândite si reformate pentru a deveni eficiente.

Preşedintele SIP Galaţi, Lidia Antoniu. Foto: Adevărul

image

„Am spus-o încă de când am venit cu această propunere: debirocratizarea nu costă bani, din contra, ar putea aduce economii serioase şi ar degreva in  bună parte  profesorii de  întocmirea numărului imens de documente care sunt necesare pentru funcţionarea comisiilor din care fac parte”, spune preşedintele SIP Galaţi, profesor Lidia Antoniu.

Toate aceste propuneri au fost centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice la începutul lunii iunie. În urma discuţiilor, s-a stabilit ca până la sfârşitul lunii iunie, departamentele juridice ale organizaţiilor sindicale şi juriştii ministerului să pregătească un document cu toate comisiile obligatorii şi cu actele normative în care sunt prevăzute acestea.

Vasile Şalaru, secretar de stat în cadrul MECS i-a asigurat pe profesori că prin acest document se va putea vedea la ce comisii se poate renunţa printr-un ordin al ministrului educaţiei şi la care este nevoie de altfel de acte normative. Un lucru este îmbucurător: faptul că şi MECS a înţeles că activitatea cadrelor didactice trebuie să se vadă la clasă şi nu prin zeci de bibliorafturi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite