Peşte fără frontiere. Cum acţionează membrii unei reţele de traficanţi care umplu „la negru” pescăriile din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din peştele de contrabandă capturat la Galaţi FOTO Poliţia de Frontieră

Încă un membru al grupării a fost prins, de data asta în trafic, după ce a reuşit să treacă ca prin brânză prin vama româno-moldoveană. Gruparea este un furnizor important de marfă „la negru” (peşte proaspăt, peşte afumat şi icre) pentru pescăriile din Galaţi.

În fiecare săptămână, diversele autorităţi de la Galaţi capturează, în pescării sau la colţ de stradă, sute de kilograme de peşte şi de icre pentru care comercianţii nu pot prezenta acte de provenienţă.

O vreme s-a bănuit că ar fi vorba despre marfă provenită din braconaj, din apele din apropierea oraşului, însă o analiză atentă a speciilor de peşte (morun, şalău, somn, scrumbie, crap sălbatic samd) prezente în „coşul” celor care-l vindeau fără acte legale a relevat că, de fapt, la mijloc este altceva: contrabanda.

Această bănuială a fost întărită de faptul că în ultimele trei luni au fost depistate în trafic, la controale de rutină, cantităţi mari de peşte şi de produse din peşte (inclusiv icre negre şi icre roşii, care sunt foarte scumpe) aflate în maşini conduse de cetăţeni moldoveni. 

Lucrurile au prins ca urmare contur: este vorba de o reţea care aduce zilnic, ilegal, cantităţi mari de peşte prins, în marea majoritate a cazurilor ilegal, din Republica Moldova şi din Ucraina, din lacurile din sud sau din porţiunea ucraineană a Deltei Dunării.

După cum rezultă din desfăşurătorul de acţiuni al Poliţiei de Frontieră, o parte din acest peşte trece prin zona frontierelor de uscat (Giurgiuleşti-Galaţi şi Cahul-Oancea). Însă cantitatea ajunsă la vânzare este mult mai mare (de ordinul sutelor de kilograme zilnic) aşa că există bănuiala că o mare parte din marfă vine pe calea apei, pe Dunăre, prin intermediul unor bărci cu motor. 

Acest lucru ne-a fost confirmat de o serie de pescari sportivi împătimiţi, care asistă zilnic la „afacerea” pusă la cale transfrontalier. Peştele prins ilegal de moldoveni şi de ucraineni este luat de români la un preţ mic de undeva din zona cunoscută sub denumirea de Insula Cailor (la vărsarea Prutului în Dunăre), după care ajunge în pescării ca peşte de Deltă, fiind vândut pe sub mână sau cu facturi contrafăcute.

În privinţa traseului „pe uscat”, cea mai recentă captură a fost făcută În data de 14 martie 2019, în jurul orei 5.15, de către poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti. Aceştia au oprit pentru control, pe DN 26, pe raza localităţii de frontieră Vlădeşti, judeţul Galaţi, un autovehicul marca Volkwagen Passat, înmatriculat în Bulgaria, condus de Nadia C., în vârstă de 33 de ani, cu dublă cetăţenie română şi moldovenească.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia colegii noştri au descoperit în portbagajul autoturismului cantitatea de 90 kg de peşte proaspăt. Cu privire la cele constate, femeia a declarat că a achiziţionat bunurile cu intenţia de a le comercializa într-o piaţă din municipiul Galaţi. 

„Pe timpul cercetărilor, colegii noştri au stabilit faptul că tânăra a mai fost depistată, la sfârşitul anului trecut, transportând ilegal, în portbagajul autoturismului, cantitatea de 90 kg de peşte proaspăt, diferite specii, 52 de kg de peşte afumat, şase sticle de vin spumant  şi 161 pachete de ţigarete, diverse mărci, de provenienţă Duty Free, ascunse în plafoniera autoturismului”, a declarat Mădălina Carp, de la Poliţia de Frontieră Galaţi.

În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori a produselor din peşte. Numărul de astfel de dosare întocmite în zona judeţelor Galaţi şi Brăila se apropie, doar pentru anul 2019, de numărul 100.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite