Oraşul în care se plăteşte cea mai scumpă taxă de salubritate din România. Măsura a fost contestată în Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa de salubritate decisă de aleşii locali din Tecuci, judeţul Galaţi, pentru 2019 este de până la 180 de lei pe an de persoană, dublu faţă de Iaşi şi Vaslui şi cu 70-80% mai mare decât la Brăila, Galaţi, Iaşi sau Bacău. Edilii tecuceni spun că aşa a rezultat din calculele privind costurile.

În municipul Tecuci (judeţul Galaţi) este scandal mare de câteva săptămâni, după ce Consiliul Local a decis (prin HCL nr. 252 din 21.12.2018) să majoreze taxa de salubritate până la 180 de lei pe an de fiecare persoană. Practic, tecucenii au ajuns să plătească cea mai mare taxă de acest fel din România.

Foarte mulţi dintre locuitorii oraşului şi-au exprimat nemulţumirea pentru creşterea consistentă, cu mai mult de 50%, faţă de 2018, în vreme ce autorităţile au argumentat că scumpirea era inevitabilă din cauza creşterii costurilor de salubritate.

Primarul Cătălin Hurdubae (PSD) a explicat că tarifele noi sunt stabilite conform legii, în directă legătură cu cheltuielile de aferente şi că scumpirea este determinată şi de faptul că gunoiul tecucenilor trebuie transportat tocmai la Vaslui, dat fiind că în judeţul Galaţi nu există niciun depozit de deşeuri autorizat.

Explicaţiile edilului nu i-au mulţumit pe liberalii din Tecuci, care au deschis o acţiune în justiţie, pe contencios administrativ, solicitând judecătorilor să constate că la elaborarea HCL prin care taxa a fost majorată au fost comise o serie de presupuse ilegalităţi, deci actul trebuie anulat.

Astfel, din cererea de chemare în judecată aferentă (dosar nr. 450/121/2019 – Tribunalul Galaţi) rezultă că majorarea tarifelor s-a făcut fără a exista avizul (obligatoriu prin lege) al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC), în caz contrar decizia fiind lovită de nulitatea absolută.

De asemenea, în document se afirmă că şi maniera aleasă de edilii tecuceni pentru colectarea taxei este ilegală. Practic, taxa de salubritate ar urma să fie colectată de un SRL al Primăriei, situaţie care, conform reglementărilor fiscale, nu este posibilă.

Taxele speciale adoptate de consiliile locale sunt reglelementate de Codul Fiscal, document care prevede explicit că activitatea de colectare a taxelor stabilite în baza sa nu poate fi delegată către o societate comercială, fie ea şi cu capital integral de stat (ca efect al L. 227/2015 şi L. 207/2015).

De altfel, la Galaţi, Brăila şi Iaşi (oraşe unde am verificat cum se desfăşoară procedura respectivă), taxa este colectată de primării, care face ulterior viramente către serviciile sau societăţile de salubritate, pe baza unor documente justificative ale prestaţiilor.

Cu privire la cuantumul taxei stabilite la Tecuci, o comparaţie cu alte oraşe din ţară arată că este întradevăr cea mai mare din România, diferenţa fiind de 70-100%. Astfel, la Cluj taxa de salubritate este de 85 de lei pe an de persoană, la Vaslui – 93 de lei, la Iaşi – 108 lei, la Bacău – 120 lei, la Galaţi – 129 lei, iar la Brăila – 132 lei.

Acţiunea în contencios formulată de liberali a fost admisă de Tribunalul Galaţi, care a stabilit ca termen de judecată data de 4 martie 2019. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite