O femeie a fost „omorâtă” în acte de Poştă pentru că nu era acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când poştaşul a venit la uşa doamnei Ştefana Macovei pentru a-i aduce pensia, nu i-a deschis nimeni. A auzit însă de la vecini că la acea adresă ar fi decedat cineva, aşa că femeia din Galaţi a fost declarată moartă la Casa de Pensii, iar drepturile băneşti i-au fost sistate

De mai bine de şapte luni, femeia în vârstă de 65 de ani se chinuie să demonstreze că este vie. Calvarul a început după ce mama acesteia, Mărioara Ganea, a decedat. Ocupată cu înmormântarea celei care i-a dat viaţă, femeia nu a fost acasă atunci când poştaşul a venit să îi aducă pensia. Vecinii i-au spus acestuia că o doamnă care locuia în apartamentul 13 a decedat şi a transmis acest lucru la Casa de Pensii Galaţi. Această instituţie a luat informaţia de bună şi nu a verificat mai departe.

„Mi-a zis că sunt apărută moartă, dar eu... merg. M-a bufnit râsul. Pe de o parte eram supărată, pe de altă parte îmi venea să râd. Cum să fiu moartă? E mama mea moartă, nu eu”, povesteşte Ştefana Macovei.

„Doamnă, s-a făcut o greşeală”

„M-au pus la Casa de Pensii să fac o cerere, am completat-o, m-am dus jos, la Casierie, am aşteptat câteva ore, nu erau gata actele, m-a prins ora 14:00 acolo. Am zis că se reglementează, mi-au spus că s-a făcut o greşeală. Cu toţii mai greşim, mai avem probleme, nimeni  nu e perfect”, a explicat Ştefana Macovei.

image

În următoarea lună, femeia de 65 de ani avea să afle din nou că este... decedată.

„Am crezut că a doua lună va fi bine, dar a fost aceeaşi poveste. M-am dus iarăşi la Casa de Pensii, sufăr şi eu, am probleme de sănătate, că nu mai sunt tânără de optsprezece ani, am 65 de ani. Aceeaşi poveste, tot moartă eram. Au zis iar că e greşeală. Le-am zis să reglementeze greşeala, nu să o iau de la capăt în fiecare lună”, povesteşte Ştefana Macovei.

„Am fost în audienţă, vine domnul acela cu dosarul şi îmi spune: „Uite, doamnă, eu din luna mai am sesizat Bucureştiul, dar să ştiţi că nu e de la noi greşeala, e de la Poştă.” Atunci  i-am spus şi eu că oi fi mică de statură, dar nu sunt de un an. Ce treabă are Poşta să îmi sisteze mie pensia atâta timp cât mie îmi pleacă pensia şi cuponul de la Casa de Pensii. Râdea probabil de mine. E vina mea? Am greşit eu cu ceva? Ori am înviat? Acum ori sunt moartă, ori sunt vie? Dacă sunt moartă, nu trebuie să am certificat de deces?”, a spus cu ironie, doamna Ştefana Macovei.

image

Femeia are o pensie modică, de 350 de lei şi un ajutor de urmaş, de 130 de lei. Iar nenumăratele drumuri pe care aceasta le face la Casa de Pensii Galaţi îi scot mulţi bani din buzunar. Pentru că această poveste pare să nu se mai sfârşească, doamna Ştefana a ajuns să nu se mai poată odihni noaptea. Tot ce îşi doreşte este să reuşească să demonstreze că nu a murit şi să beneficieze de toate drepturile care i se cuvin. În acest moment, femeia nu se poate interna în spital şi nici nu îi poate fi prescrisă o reţetă medicală.

„De de şapte luni de zile nu mai am mamă. Acum trebuie să ne dea şi nişte ajutoare, ca să facem şi pomana dacă se poate”, a spus ironic Stoian Macovei, fiul doamnei Ştefana.

Legislaţia, bat-o vina!

Explicaţii date de reprezentantul Casei de Pensii sunt halucinante.

„În momentul în care factorul poştal vizează lipsă domiciliu sau deces, eu sunt obligat să sistez la plată. Nici nu omor, nici nu învii pe nimeni. S-a sistat la plată, dânsa a venit şi ne-a întrebat de ce. Momentan asta este procedura în România. În momentul în care Poşta îţi spune că nu se ridică drepturile la pensie ale unei persoane, se suspendă plata. Eu nu mă informez de la Evidenţa Populaţiei asupra cetăţenilor, Poşta vine să îmi spună. Nu am făcut eu legislaţia, asta este legislaţia”, a declarat Nicu Zburlea, şef serviciu Casa Judeţeană de Pensii Galaţi.

„În urma interogărilor făcute în baza noastră de date reiese că doamna nu a decedat, toate actele sunt perfect valabile. Mai departe ţine de cei de la Casa de Pensii”, a declarat Silviu Bacalum, şef la Evidenţa Persoanelor Galaţi.

Nu este pentru prima dată când la Galaţi se întâmplă asemenea erori. În urmă cu câteva luni, un bătrân în vârstă de 78 de ani relata despre calvarul recuperării identităţii. Ion Comişan încerca de ani de zile să demonstreze autorităţilor că... trăieşte. Acesta a aflat despre „trecerea sa în nefiinţă” în anul 2010 când medicul său de familie l-a anunţat că nu îi va mai putea acorda consultaţii sau tratament pentru că apare ca decedat în baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate. În momentul în care a ajuns la sediul poliţiei municipale, pensionarul a aflat îngrozit cum teoretic a murit în Bucureşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite