Munca la negru, nelipsită în domeniul construcţiilor. ITM Galaţi a aplicat zeci de amenzi
0Zeci de nereguli au fost descoperite de inspectorii de muncă gălăţeni la ultimul control care a vizat atât modul în care este respectată legislaţia referitoare la angajarea oamenilor, cât şi cea referitoare la respectarea normelor de sănătate şi securitate a muncii.
În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului, timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, munca de noapte şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară.
Inspectorii au găsit deficienţe referitoare la neîncheierea în formă scrisă a unor contracte individuale de muncă (13 persoane fără contract individual de muncă), modul de completare a registrului general de evidenţă a salariaţilor, necorelarea evidenţei primare a muncii cu datele înscrise în statele de plată, prestarea muncii suplimentare de către angajaţii ce au încheiate contracte individuale de muncă cu timp parţial, activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal, fără a fi compensată conform prevederilor legale în vigoare. Au fost sancţionaţi 10 angajatori, aplicându-se un număr de 15 sancţiuni contravenţionale din care şase avertismente şi nouă amenzi contravenţionale în valoare de 138.000 lei. Din această sumă, 130.000 lei s-au aplicat pentru utilizarea persoanelor fără forme legale de angajare.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă inspectorii ITM au urmărit respectarea de către angajatori a cerinţelor legale privind asigurarea măsurilor de prevenire şi protecţie privind lucrul la înălţime, pericolul de electrocutare, lucrul la săpături, utilizarea instalaţiilor de ridicat, conştientizarea lucrătorilor privind necesitatea purtării echipamentului individual de protecţie.
Analiza evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau decesul victimelor, prin prisma domeniilor de activitate din economia naţională a identificat, pentru sectorul „Construcţii” o pondere de cca.12% accidente din numărul total al accidentelor de muncă, raportat la o pondere de cca.7% lucrători în construcţii faţă de numărul total de lucrători în economia naţională.
Cele mai frecvente neconformităţi întâlnite în controalele efectuate au fost : neutilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie corespunzătoare ( centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci, etc.), neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii, consemnată în fişa de instruire individuală.
Inspectorii de muncă au constatat un număr de 30 deficienţe şi au dispus un număr de 30 măsuri de remediere.
Au fost aplicate 30 sancţiuni contravenţionale, din care 19 avertismente şi 11 amenzi în valoare de 47.500 lei.
De asemenea a fost sistată o activitate care prin continuare ar fi reprezentat un pericol iminent de accidentare.
În concluzie, în perioada 21-22 august au fost aplicate 45 sancţiuni contravenţionale din care 20 amenzi în sumă de 185.500 lei. Pentru toate neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene de realizare.
Facem şi precizarea că toţi angajatorii, reprezentanţii lor, toţi lucrătorii aflaţi la locurile de muncă au obligaţia să se supună controlului şi să ofere informaţiile solicitate de inspectorii de muncă. Orice acţiune ori inacţiune care împiedică activitatea de control poate fi sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Acţiunile de control în acest domeniu, precum şi în altele vor continua şi în perioada următoare.Body