Modernizarea Radioterapiei de la Spitalul de Urgenţă trimite bolnavii de cancer de la Galaţi într-un chinuitor „pelerinaj” de trei luni prin alte judeţe
0Cel mai apropiat spital este cel de la Bacău, iar centre de radioterapie adecvate mai există la Iaşi, Cluj, Braşov şi Bucureşti. Lucrările de modernizare (care presupun şi aducerea unor echipamente de tratament de ultimă generaţie) vor fi gata în circa trei luni.
Începând de la 1 august şi până la sfârşitul lunii octombrie, mii de oameni înregistraţi cu afecţiuni oncologie şi care necesită tratament prin radioterapie nu mai pot urma procedura medicală în judeţul Galaţi. Motivul acestei sincope chinuitoare vine din faptul că secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei din Galaţi” a fost temporar închisă.
Vestea bună este că se fac lucrări de amenajare (estimate la circa un milion de eruo) pentru amplasarea aceleratorului liniar de particule, un aparat modern şi eficient de tratament împotriva cancerului, care va fi de un mare ajutor medicilor şi, mai ales, bolnavilor.
Aparatul a fost repartizat spitalului din Galaţi de către Ministerul Sănătăţii, prin Programul Privind Reforma Sectorului Sanitar — Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului de Sănătate din România. Prin acest program se doreşte dotarea unităţilor medicale importante cu acceleratoare liniar de particule şi computere tomograf cu extensie pentru simularea tratamentului în radioterapie.
Toţi pacienţii care se tratau sau urmau să se trateze la secţia de radioterapie a Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi au fost redirecţionat pentru trei luni într-un chinuitor „pelerinaj” către alte centre medicale din ţară.
„Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei. Pot urma tratament la unul din următoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul de Oncologie Dr. Alexandru Trestioreanu IOB Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davilla” Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj Napoca”, a declarat Alina Dobrea, managerul unităţii medicale gălăţene.
În prezent, spitalul din Galaţi are în evidenţă 17.083 cazuri oncologice, dintre care cel puţin jumătate fac radioterapie. Pacienţii provin nu doar din judeţeul Galaţi, ci şi din judeţele învecinate, în special Tulcea, Brăila, Vrancea şi Vaslui. Anual, medicii de la Galaţi depistează între 1.000 şi 1.200 de noi cazuri de cancer.