Minune la Galaţi. Hoţii nu au mai furat mâna muzei lui Eminescu, deşi acest lucru s-a întâmplat 20 de ani la rând, de ziua marelui poet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră pentru Galaţi. După ce peste 20 de ani a fost vandalizată an de an, cea mai veche statuie a lui Mihai Eminescu a rămas intactă. Asta chiar şi de 15 ianuarie, ziua marelui poet, atunci când mâna muzei era mereu furată. Reuşita s-ar putea datora şi măsurilor extreme de pază luate de autorităţi în ultimul an – pază permanentă în parc, camere de supraveghere şi intensificarea patrulelor poliţiştilor locali.

Pentru prima dată, cea mai veche statuie a lui Mihai Eminescu a rămas intactă. Hoţul nu şi-a mai făcut apariţia nici măcar în preajma zilei de 15 ianuarie iar complexul muzeal al lui Frederic Storck, "Eminescu şi Muza", de altfel, prima statuie din ţară a poetului Mihai Eminescu, dezvelită la 1911, a rămas intact aproape un an, o adevărată realizare, dacă ne gândim la zecile de replici ale mâinii muzei, realizate de artistul plastic Gheorghe Andreescu. Acesta a avut ingrata misiune de a realiza zeci de copii ale detaliului statuar furat an de an. De altfel, mâna muzei de la statuie nu este cea originală, care între timp s-a pierdut. Au fost şi ani în care, exasperată de fixaţia hoţului sau hoţilor misterioşi care furau mâna muzei, Primăria a decis ca după aniversarea poetului, mâna să fie desprinsă de pe statuie şi păstrată, timp de un an, în depozitul Primăriei, descurajând, astfel, actele de vandalism. 

Măsurile extreme de protecţie luate în ultimul an par să fi dat rezultate. Una dintre măsurile aplicată în ultimele 365 de zile a fost asigurarea unei paze permanente în preajma statuii, 24 de ore din 24. Potrivit lui Alexandru Jugănaru, unul dintre agenţii de pază, nu au fost probleme prea mari în toată această perioadă. „Nu permitem persoanelor să pătrundă în obiectiv, adică să nu dea cu graffiti, să rupă mâna şi să fugă.”

 În ultimul an, statuia marelui poet a mai fost supravegheată şi cu ajutorul unor camere de luat vederi dar şi de o patrulă de poliţişti locali. „Prezenţa noastră în zona Parcului Eminescu este mult mai intensă, la fel de adevărat este că am şi aplicat sanţiuni în zona parcului Eminescu. Vorbesc aici pentru tulburarea ordinii şi linişti publice, pentru murdărirea domeniului public dar şi pentru consum de alcool”, ne-a declarat Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt la Poliţia Locală Galaţi. 

Pentru gălăţenii, lipsa hoţului în acest an este altfel explicată. A plecat hoţul din Galaţi! Asta e explicaţia! Că dacă era un om cu adevărat obsedat o fura şi anul ăsta, ne-au spus, zâmbind, un cuplu care se plimba prin parcul Eminescu. „Cred că s-au săturat, au găsit alte metode de a vandaliza câte ceva, nu ştiu, s-au gândit să se ducă să-şi petreacă timpul în altă parte. S-o fi apucat de citit,” ne-a declarat un alt gălăţean. 

Statuia, dezvelită în 1911, este opera sculptorului Frederik Storck şi e prima din România care îl înfăţişează pe poetul naţional. Parcul care poartă în prezent numele poetului Nepereche va intra anul acesta într-un amplu proces de modernizare. Valoarea proiectului este de 5,7 milioane de lei şi va include şi restaurarea complexului statuar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite