Isteria Ebola: am putea asista la o creştere a vaccinărilor antigripale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul Ebola seamănă la început cu gripa. Persoana contaminată acuză febră, dureri musculare, dureri de cap, durere în gât, dificultate la înghiţit şi respirat, precum şi stări de rău general şi de slăbiciune

Dacă în anii anteriori campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon nu avea succes în rândul populaţiei, isteria Ebola ar putea schimba radical lucrurile.

„Conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 70.000 de gălăţeni ar necesita imunizarea cu vaccin antigripal. Urmează ca în funcţiile de numărul de doze achiziţionate să stabilim priorităţile şi ulterior vom vedea şi feedback-ul din partea populaţiei. În contextul în care avem o ameninţare cu Ebola la nivel mondial, cred că în acest an populaţia va fi mult mai atentă în primul rând în respectarea normelor de igienă şi de ce nu, la indicaţiile specialiştilor în domeniu referitoare la normele de protecţie specifice acestor afecţiuni. O persoană care deja contactează o infecţie respiratorie, o gripă, are imunitatea scăzută şi poate dezvolta complicaţii ale unor alte afecţiuni, printre care şi Ebola. Sperăm să nu avem cazuri şi în România, dar după cum evoluează, nu ştim ce se poate întâmpla”, a declarat doctorul Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Din informaţiile furnizate de Ministerul Sănătăţii, în acest an vor fi achiziţionate între 500.000 - 1.000.000 de doze de vaccin de import. Acestea vor fi distribuite prin Direcţiile de Sănătate Publică pentru vaccinarea categoriilor la risc, cele care au fost imunizate şi în anii precedenţi. Este vorba despre bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, persoanele cu diabet zaharat, persoanele care lucrează în unităţi medicale şi nu în ultimul rând, persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În a doua săptămână monitorizată de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, 2.695 de gălăţeni s-au prezentat la cabinetele medicilor de familie cu infecţii respiratorii. Copiii de vârstă şcolară au fost cei mai afectaţi, 970 dintre aceştia îmbolnavindu-se, iar 72 de persoane necesitând spitalizare.

Şi pneumoniile au creat probleme, în judeţul Galaţi fiind înregistrate 397 de astfel de cazuri, iar 157 de persoane au fost internate în spital. Şi bebeluşii au avut de suferit, în doar o săptămână 134 de sugari au fost diagnosticaţi cu această boală.

„Facem recomandările pentru populaţie de a se proteja împotriva infecţiilor respiratorii prin respectarea normelor de igienă uzuale: spălarea pe mâini, utilizarea batistelor de unică folosinţă, aerisirea spaţiilor aglomerate şi la apariţia primelor simptome să încercăm să ne autoizolăm, să apelăm la sfatul medicului şi să evităm automedicaţia, mai ales consumul de antibiotice”, a declarat doctorul Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi..
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite