Gata cu haosul de la asociaţiile de proprietari. Apă Canal anunţă că facturile de peste 5.000 de lei se vor încasa doar prin bancă
0Măsura este determinată de intrarea în vigoare a Legii nr. 70/2015 privind întărirea disciplinei financiare în economie. Primele vizate de noua măsură sunt asociaţiile de proprietari, care vor fi obligate să ruleze prin bănci banii pentru plata facturilor.
Apă Canal SA, firma care asigură serviciile de canalizare şi distribuţia apei potabile în municipiul Galaţi şi în alte zece localităţi ale judeţului, a anunţat că nu va mai face încasări în numerar pentru facturile a cărora valoare depăşeşte 5.000 de lei.
„Conform cu prevederile Legii nr. 70/2015, privind intarirea disciplinei financiare, societatea nu mai are dreptul de a încasa prin casierie,în numerar, de la un client, valori mai mari de 5.000 lei pentru o factură, chiar dacă valoarea totală a acesteia depăşeşte această sumă”, a precizat Apă Canal.
Supărare la asociaţiile de proprietari
Anunţul a provocat o oarecare vâlvă printre asociaţiile de proprietari din Galaţi, având în vedere că circa o treime dintre acestea nu au conturi bancare.
În acelaşi timp, primarul Marius Stan a afirmat, în repetate rânduri, că are îndoieli că la unele asociaţii de proprietari gestiunea banilor este corectă, câtă vreme încasările şi plăţile nu se rulează printr-o bancă, ci se lucrează cu numerar şi cu chitanţiere care pot fi foarte uşor măsluite.
„Trebuie să se ştie exact câţi bani se încasează şi, mai ales, ce se face apoi cu ei. Este un haos”, a declarat Marius Stan la o recentă conferinţă de presă.
Suspiciunile primarului par, de altfel, destul de întemeiate, dacă ţinem cont că în ultimii zece ani, de la asociaţiile de proprietari din Galaţi s-au delapidat (conform dosarelor ajunse în justiţie) peste două milioane de euro.
Şi plăţile pe bucăţi sunt interzise
Potrivit legii amintite orice factură care are o valoare de peste 5.000 de lei trebuie achitată prin virament bancar. Pentru magazinele de tip „cash and carry” plafonul este de 10.000 de lei.
In conformitate cu articolul 12 al Legii nr. 70/2015, „nerespectarea prevederilor (...) constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează (...) cu amendă de 10% din suma încasată /plătită care depăşeşte plafonul stabilit”.