Fricile care ne paralizează când facem sex. Cum afli dacă suferi de genofobie sau coitofobie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frica de sex se poate manifesta la bărbaţi prin impotenţă, iar la femei prin frigiditate Foto: womenshealtmag.com
Frica de sex se poate manifesta la bărbaţi prin impotenţă, iar la femei prin frigiditate Foto: womenshealtmag.com

Frica de sex este generată de aspecte mentale, stări emoţionale şi manifestări fiziologice atât la bărbaţi, cât şi la femei. Fricile apar, de regulă, în copilărie, fiind programări induse, de regulă, de părinţi, iar asta conduce ulterior la inadaptabilităţi ale persoanei în cauză la maturitate, când doreşte să aibă raporturi sexuale.

Problemele sexuale ale multor adulţi încep din copilărie, când părinţii acţionează greşit pe anumite aspecte ce ţin de sexualitate. Astfel, părinţii îşi ceartă copii şi, fără să ştie, le introduc anumite programe la nivel mental. ”Încă de mici, suntem bombardaţi cu tot soiul de programări, care se manifestă ulterior ca programe, şabloane, condiţionări şi limitări în adultul de mai târziu”, explică psihologul Stelian Chivu.

La nivel emoţional lucrurile stau cam la fel. Spre exemplu, dacă ai văzut din greşeală, când erai mic, că părinţii tăi făceau dragoste şi ai fost pedepsit pentru asta sau dacă ai văzut când un cuplu făcea dragoste şi nu ai înţeles ce se întâmplă sau te-ai speriat, asta te va marca emoţional, de multe ori chiar fără să ştii, spun specialiştii.

Fiziologic, dacă prima fuziune amoroasă la fată sau băiat are loc cu traume sau cu dureri ori manifestări violente, ea va marca un anumit tip de manifestare a individului respectiv. În cazul unei fete, dacă dezvirginarea este bruscă, poate genera frigiditatea. Dacă băiatul face dragoste cu frica să nu lase fata gravidă, asta face ca ulterior adultul să ajungă impotent sau să ejaculeze precoce.

Per ansamblu, toate aceste probleme vor genera frica de a face sex, numită genofobie sau coitofobie.

”Dacă termin prea repede?”

Dacă la începutul relaţiei amoroase, băiatul are câteva raporturi sexuale nereuşite, dureroase, acestea îl marchează pe parcurs, creând programări de genul ”dacă am încercat de trei ori şi fata mi-a spus că nu sunt bun de nimic, înseamnă că aşa este”, iar persoana în cauză va avea mari probleme pe viitor cu erecţia.

”Dacă fata primeşte critici legate de performanţele ei sexuale, se poate instala extrem de rapid frigiditatea, pe partea de stări emoţionale. Am avut o pacientă, cu care a trebuit să lucrez un an şi jumătate pentru a rezolva problema frigidităţii”, declară psihologul Stelian Chivu.

Multe persoane cu frici mentale legate de sex pur şi simplu nu realizează că le au. Bărbaţii care au astfel de frici se gândesc ”dacă nu reuşesc, dacă nu o să-i placă, dacă termin prea repede, dacă râde de mine dacă o să mă privească de sus, mai bine mă duc în virtual, pe net”.

Femeile se vor gândi ”oare sunt suficient de bună? Oare reuşesc să îl satisfac? Oare o să-i placă de mine? Oare sunt suficient de bună pentru el? Dacă nu reuşesc să mă ridic la nivelul aşteptărilor sale? Dacă mă va părăsi după asta?”.

Asta determină multe femei să acţioneze doar mental şi lasă emoţionalul deoparte, astfel că raportul sexual devine practic robotizat. ”Sexul este o acţiune care din start necesită implicare mentală, emoţională şi fizică”, precizează psihologul Stelian Chivu.  

Ejacularea precoce şi frigiditatea

Pe partea emoţională, sunt persoane care doar dacă se gândesc la sex e suficient pentru a începe să le bată mai repede inima sau determină schimbarea culorii feţei. De asemenea, persoanele în cauză pot manifesta şi alte stări, cum ar fi tremuratul picioarelor sau transpiraţie excesivă.

Dacă au fost mai multe încercări de a face sex, soldate cu eşecuri, emoţiile negative acumulate se vor declanşa spontan numai când persoanele în cauză se gîndesc la sex. La bărbaţi aceasta se manifestă sub forma ejaculării precoce, iar la femei apare frigiditatea şi lipsa libidoului.

”Multe persoane nu ştiu că au asemenea frici, până când nu se analizează sau apelează la ajutorul unui psiholog. Există persoane care doresc să facă sex cu partenerul, dar din cauza unor probleme mentale sau emoţionale, de regulă suferinţe sau programări din copilărie, acestea somatizează în fizic. De pildă, femei cărora li se declanşează spontan menstruaţia când doresc să aibă raporturi sexuale sau bărbaţi care au ejaculări precoce sau care pot ajunge la impotenţă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Deşi puţini se gândesc că problemele sexuale pot proveni şi din ceea ce mâncăm, acest aspect este extrem de important pentru o viaţă sexuală sănătoasă. Lucrurile sunt, de fapt, foarte simple. Alimentaţia tip fast food, bogată în grăsimi, influenţează negativ capacitatea de a face sex. Şi asta pentru că o mare din energia corpului se va canaliza către digestie. Situaţia este similară şi în cazul alcoolului băut în exces sau al fumatului, dar şi stresul şi calitatea somnului influenţează în egală măsură calitatea sexului.

Vitalitatea, esenţială pentru virilitate

În disperare de cauză, sunt multe persoane care apelează la leacuri băbeşti sau tot soiul de unguente de pe piaţă pentru a-şi mări potenţa, însă efectul este exact invers.

O minte clară, limpede, focusată conduce la o creştere a vitalităţii, necesară pentru o bună fuziune amoroasă. Vitalitatea este dată de puritatea hranei, de calitatea somnului, respiraţie şi per ansamblu este hotărâtă de cantitatea de stres acumulată. Fiecare dintre noi trebuie mai întâi să analizeze pe ce zonă are problemele, iar apoi să încerce fie să le rezolve singur, dar documentat, fie să apeleze la un specialist. 

”Încep să fac mişcare, încep să-mi schimb modul de a gândi, pe mental. Pe emoţional, sunt atent să am doar emoţii pozitive. La nivel fizic, sunt exerciţii, ce pot fi învăţate de la un specialist, care măresc virilitatea şi vitalitatea”, concluzionează psihologul Stelian Chivu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite