Fraude uriaşe la asociaţiile de proprietari din Galaţi. Un audit cerut de Primărie a scos la iveală că se fură pe întrecute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din documente au fost predate la Serviciul de Investigaţii Antifraudă. Foto: Adevărul
O parte din documente au fost predate la Serviciul de Investigaţii Antifraudă. Foto: Adevărul

Primăria municipiului Galaţi a cerut ajutorul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) în a descâlci iţele la asociaţiile de locatari şi de proprietari din oraş în care autoritatea locală deţine apartamente sociale sau de serviciu. În ultimii doi ani, Primăria fost pur şi simplu „bombardată” cu sesizări de la cetăţeni, iar raportul CECCAR a demonstrat că la asociaţii se fură pe rupte.

În anul 2015, Primăria Galaţia a primit aproape 1.800 de petiţii din partea cetăţenilor nemulţumiţi de modul cum merg lucrurile la asociaţiile de proprietari sau de locatari din care fac parte. În faţa acestei adevărate „avalanşe” de reclamaţii, autoritatea publică a apelat, conform legii, la Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), singura entitate în măsură să facă lumină în chestiune.

Din păcate, legea limitează dreptul administraţiei publice de a verifica asociaţiile de proprietari, aşa că expertiza s-a limitat doar la acele asociaţii în care primăria este membră prin prisma faptului că deţine acolo apartamente sociale sau de serviciu.

Chiar şi aşa, au fost găsite, în urma controalelor, fraude importante, care arată cât de prost merg lucrurile la asociaţii şi cât de multă dreptate au gălăţenii care spun că banii achitaţi la întreţinere sunt deseori furaţi ca-n codru.

Prejudiciu mediu de 13.000 de euro pe lună la Asociaţia 762

Asociaţia de proprietari nr. 761 a fost verificată de expertul contabil autorizat Viorica Vasiliu, care a descoperit la faţa locului un prejudiciu estimat la peste 685.000 de lei. Asta doar în anul 2014, motiv pentru care expertul contabil a cerut extinderea verificărilor şi pe anii din urmă, în conformitate cu HCL nr. 583/2013.

Un calcul sumar, arată că la asociaţia nr. 761 s-a reuşit „performanţa” de a se crea un prejudiciu de 57.000 de lei (adică aproape 13.000 de euro) în fiecare lună, ceea ce arată că lucrurile au fost şi sunt deosebit de grave.

În linii mari, la amintita asociaţie de proprietari au fost întârzieri majore în plata facturilor către furnizorii de utilităţi, întârzierile fiind deseori nejustificate dat fiind că în soldul registrului de casă existau sume care să acopere facturile. Există suspiciunea că, de fapt, lichidităţile ar fi fost folosite temporar de administratorul asociaţiei în scopuri personale, motiv pentru care s-a propus sesizarea Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF).

Un alt aspect este legat de necalcularea sau calcularea greşită a majorărilor de întârziere în cazul persoanelor cu datorii la întreţinere, iar un prejudiciu important, estimat la 67.000 de lei, s-a produs prin neplata impozitelor pe salarii aferente angajaţilor asociaţiei. În acest caz, au fost sesizate Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP).

Mai mult decât atât, expertul a propus sancţionarea persoanelor vinovate de gestiunea dezastruoasă a banilor asociaţiei, precum şi retragerea atestatului administratorului.

Prejudiciu prezumtiv de 381.000 de lei la Asociaţia 185

Raportul întocmit de Contab Consulting MH SRL la Asociaţia de Proprietari nr. 185 a relevat, de asemenea, mari probleme în gestionarea fondurilor. Astfel, este estimat un prejudiciu de peste 381.000 de lei aferent anului 2014, dintre care 45.864 de lei reprezintă paguba produsă asociaţiei, iar restul unor persoane sau bugetului de stat.

Expertul a cerut extinderea verificărilor pe trei ani, lucru aprobat, de altfel de Primăria Galaţi, dat fiind că există suspiciuni că aceeaşi manieră păguboasă de lucru a existat şi în perioada 2012-2013.

De altfel, în cauză a fost deja sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-a dispus sancţionarea conducerii asociaţiei şi s-a solicitat suspendarea atestatului administratorului.

Nereguli asemănătoare (dar cu prejudicii ceva mai mici) au fost descoperite şi la asociaţiile cu numerele 114 (preşedintele şi cenzorul au primit 6.700 de lei fără a prezenta documente justificative), 359 (un prejudiciu de 10.000 de lei, care ar puea fi mult mai mare; deocamdată s-au extins verificările), 372 (se menţionează că s-au găsit „grave deficienţe”,  dar nu s-a specificat suma) şi 714.

Au refuzat să dea actele la control

O situaţie aparte a fost constatată la asociaţia de proprietari nr. 229, acolo unde preşedintele Virgiliu Rossi şi administratorul Ana Botez au refuzat să pună actele contabile la dispoziţia expertului desemnat.

Cei doi au fost amendaţi cu suma de 2.500 de lei, însă asta nu rezolvă problema, căci nu s-au putut afla cum sunt gestionaţi banii, cu toate că există cel puţin patru reclamaţii la primărie cu privire la presupuse fraude.
În urma celor descoperite, Primăria Galaţi a decis ca în cursul anului 2016 să fie verificate circa 100 de asociaţii de proprietari în care municipalitatea este membră cu unul sau mai multe apartamente.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite