FOTO O pâine gătită acum 124 de ani arată ca abia scoasă din cuptor şi se găseşte la Galaţi. Secretul reţetei unice

FOTO O pâine gătită acum 124 de ani arată ca abia scoasă din cuptor şi se găseşte la Galaţi. Secretul reţetei unice

Pâinea veche de 124 de ani

O pâine adusă în Galaţi, acum exact un secol, de către marinarul Vasile Pamfile, şi care a fost gătită la Genova în urmă cu 124 de ani, s-a păstrat intactă şi este expusă într-un muzeu din oraşul de pe malul Dunării.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna mai a anului 1915, Paul Paşa, directorul Şcolii nr. 6 de băieţi din Galaţi, primea ca donaţie, din partea marinarului Vasile Pamfil, o pâine adusă tocmai de la Genova. Acesta făcuse parte din echipajul crucişătorului „Elisabeta” care, în 1892, a participat la manifestările dedicate împlinirii a 400 de ani de la descoperirea Americii. Cu această ocazie a fost organizată o expoziţie artistică de industrie şi comerţ. Vasile Pamfil a cumpărat de acolo această pâine, pe care a donat-o apoi Şcolii nr. 6, acolo unde funcţiona un fel de muzeu de istorie.

„Din scrisoarea de mulţumire adresată de Paul Paşa, aflăm că pâinea era ţinută într-un glob de sticlă (n.r. - care, de fapt, era o casetă cu pereţi din sticlă!). Pe această casetă găsim şi o etichetă originală, scrisă chiar de Paul Paşa”, ne povesteşte directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru. 
 
Interzisă privirilor, de către comunişti
 
Foto
 
De la Şcoala nr. 6, preţioasa pâine a ajuns, în 1939, la nou-înfiinţatul Muzeu „Casa Cuza Vodă”. Aici, a fost expus până la începutul anilor '70, atunci când comuniştii au decis că exponatul nu prea cadra cu simbolurile proletariatului şi atunci au interzis-o. Cutia a stat în podul muzeului până în 2009 când, la un inventar de rutină a fost „redescoperită”! 
 
Păstrată într-o cutie specială
 
De atunci, cutia specială în care a fost păstrată a fost expusă în cadrul unor evenimente importante. În 2010, reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au venit şi au luat mostre din pâine pentru a desluşi secretul longevităţii ei. 
 
„Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii mari şi a volumului mare şi datorită evaporării apei este posibil, deci pâinea a rezistat până în zilele noastre. Deci peste 120 de ani", spune Romulus Burlacu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
 
Concluziile acestor specialişti sunt că drojdia şi făina folosite la fabricarea acestei pâini au fost de calitate deosebită şi că în ziua de astăzi nu prea se mai găsesc astfel de produse.
 
Potrivit directorului Cristian Căldăraru, pâinea va fi exponatul lunii martie pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la momentul la care Vasile Pamfil a făcut această donaţie.
citeste totul despre: